“Дани перформанса” обиљежили јул у галерији “Вагон”: Блиске теме вежу умјетнике и публику

Илијана Божић
Foto: Д. Даниловић

БАЊАЛУКА - “Данима перформанса” жељела сам да афирмишем перформанс и подстакнем умјетнике да се њиме баве, али и да га приближимо публици, јер овај вид умјетности има најмање простора код нас.

Ријечи су концептуалне умјетнице Исидоре Бранковић, која је недавно покренула галерију “Вагон” у чијем простору умјетници од 23. јула до вечерас изводе перформансе. Она је за “Глас Српске” говорила о перформансима који су изведени, али и о свом “Видиш ли се између усана” који ће бити изведен вечерас у 20 часова.

- Код нас је мали број умјетника који имају простор да раде перформансе. То је специфичан жанр, јер умјетник на неки начин излаже себе потпуно. Тај  субјективни осјећај претјераног излагања себе може се разбити само ако умјетник чешће ради перформансе - истакла је Бранковићева.

Нагласила је да јој је било интересантно да окупи локалне умјетнике, умјетнике са Академије умјетности у Бањалуци и да их подстакне да се наставе бавити овом врстом умјетности.

- Први дан је наступала Галина Митровић која је изводила перформанс “Само се спремам” и којим је приказала процес спремања једне жене у току свакодневне рутине, али и рутине за велики догађај. Други дан, односно 24. јула Никола Томић је представио свој први перформанс. Он је студент четврте године интермедијалне умјетности на Академији умјетности у Бањалуци. Његов перформанс носи назив “Мало зелениша” и њиме је желио да нагласи да је важно да сваки град и све што нам је битно мора да има плућа кроз која дише. Он је направио плућа “Вагона”- објаснила је она.

Испричала је да је треће вечери перформанс “Преображај” извела Маја Шаренац. Истакла је да у овом раду умјетница проговара о наглим и великим животним промјенама, те како оне утичу на човјеков унутрашњи осјећај, али и какав је процес преображаја од анксиозности до затварања унутар себе до осјећаја слободе и мира.

- Њен перформанс ме подсјетио на развој лептира. Синоћ је наступила Ирма Беширевић са перформансом “Картица истиче 05/24.мов”. Њен рад је занимљив, јер њен перформанс укључује телефон, друштвене мреже и плес и анализира онлајн мањину -казала је Бранковићева.

Проговорила је и о свом перформансу “Видиш ли се између усана”, који ће извести вечерас, а који нема сценографију већ је фокус на њој и публици.

- Имаћу контакт са публиком која ће учествовати у умјетничком раду. Правим компарације традиције и савременог друштва. Публика и ја ћемо дијелити енергију и сви ће имати другачији осјећај. Овим перформансом говорим о социјалном и унутрашњем, нашим индивидуалним доживљајем свијета, нашим импресијама и оним како ми доживљавамо неки догађај, а шта је у ствари истина. Ја ћу бити та истина - објаснила је Бранковићева.

Нагласила је да публику треба заводити, да умјетност треба да се излаже и приближи публици, да буде више перформанса и умјетника који се баве тиме да би људи могли да разумију шта је то.

- Перформанс је специфичан и сматрам да умјетност треба да се приближи људима који нису по основи умјетници, јер публика је врло широка. Теме којима су се бавили ови умјетници су блиске свим људима, јер сви живимо на истом подручју. Ми стварамо и црпимо енергију из њега - казала је она.

Додала је да поменути перформанси доносе снажну социјалну поруку с којом сваки човјек може да се повеже.

- Не бори се само умјетник са тим. Умјетност треба да пробуди у човјеку неку емоцију и то разликује умјетност од неумјетности. Перформанс је агресивнији зато што се он дешава у тренутку и умјетник има директан контакт са публиком - закључила је Бранковићева.

Нова изложба

Исидора Бранковић је нагласила да ће у “Вагону” ускоро бити отворена  изложба Ирме Беширевић, умјетнице која долази из Стокхолма, а која је дипломирала интермедијалну умјетност на Академији умјетности у Бањалуци.

- Она се бави интернет капитализмом и проучава колико технологија улази у живот човјека и колико смо ми заправо слободни у свему томе. Да ли технологија и слобода могу да се ставе у исти свијет - додала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана