Дани јапанске културе у Зворнику

Срна
Дани јапанске културе у Зворнику

Зворник - Шеф Одјељења за културу и односе с јавношћу Амбасаде Јапана у БиХ Такајуки Кумакура рекао је данас у Зворнику да је јако срећан што присуствује манифестацији "Дани јапанске културе" у овом граду, коју је организовала Народна библиотека и музејска збирка Зворник.

"Јако сам срећан да сам овдје и да овом приликом поклањам Библиотеци неколико магазина жНипоникаж, који су веома занимљиви, едукативани и представљају разне димензије јапанске културе и јапанског друштва, са предивним сликама Јапана", рекао је Кумакура.


Он је истакао да ће настојати да у наредном периоду обезбиједи и нешто јапанске литературе за зворничку Библиотеку.

Градоначелник Зоран Стевановић нагласио је да је ова манифестација један од начина приближавања Јапана и јапанског народа овим крајевима, истакавши јако добру сарадњу у посљедњих 10 година.

"Културна и свака друга сарадња са јапанским народом и њиховом цивилизацијом је прилика да посветимо дужну пажњу једној таквој земљи и њеном народу и да наше младе људе учимо да нам Јапан, као земља рада и напретка, буде узор", рекао је Стевановић.

Истичући да је задовољан што се и овом манифестацијом настоји да се Јапан приближи нашим људима, Стевановић се захвалио Кумакури и јапанском народу за све оно што су учинили и чине за Зворник, реализујући неколико пројеката од водоснабдијевања неких зворничких насеља до санације клизишта у Бошковићима које су проузроковале мајске поплаве из 2014. године.

Директор Народне библиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић рекла је да је ова установа и раније почела да приближава јапанску културу суграђанима куповином књига у којима се говори о јапанској култури и традицији, те куповином књига јапанских аутора, које су превођене на српски језик.

"Овом манифестацијом додатно смо скренули пажњу суграђанима на Јапан, док су ученици и студенти показали велико интересовање за јапански језик и културу, као и све оно што се тиче ове далеке земље", рекла је Стјепановићева.

Она је додала да је, у оквиру "Дана јапанске културе", приређена изложба фотографија и књига посвећених Јапану, презентација борилачких вјештина, презентација јапанске историје и културе, док ће и ученици Средњошколског центра Зворник говорити јапанску поезију.

Стјепановићева је подсјетила да ће и професор Филолошког факултета Београд Данијела Васић говорити о јапанској књижевности и свему ономе за шта публика буде заинтересована.

Руководилац Сликарске радионице "Палета" Јово Лалић рекао је да ученици "Палете" у просторијама Библиотеке већ раде цртеже са јапанским мотивима и портретима у вези са поднебљем Јапана, чиме дају допринос овој манифестацији.

"Жеља нам је да направимо велику изложбу жПалетеж у Амбасади Јапана, којом ћемо да спојимо двије културе и цивилизације и, наравно, да то претворимо у пријатељски однос нас и Јапана", рекао је Лалић.

Стјепановићева је у име Библиотеке уручила пригдан поклон Кумакури. Покровитељ манифестације "Дани јапанске културе", која ће трајати до четвртка, 13. октобра, је Градска управа Зворник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана