Дани фра Ивана Фране Јукића у Бањој Луци

GS
Foto: glaskulture

Навече дана 25. октобра 2022. у Музеју Републике Српске отворена је манифестација Дани фра Ивана Фране Јукића, у организацији Хрватског културног друштва Напредак подружница Бања Лука. Како је већ познато, ова манифестација је постала традиционална у граду на Врбасу, јер се одржава четврту годину заредом.

Увертира у Јукићеве дане била је умјетничка радионица са ученицима Опште гимназије Католичког школског центра “Бл. Иван Мерз”, под водством професора ликовне умјетности Давора Папоња и графичког дизајнера Александра Шкорића, који је дипломирао у Канади, на Универзитету за умјетност Алберта. Овај умјетнички покрет, интервенција у простору је на својствен начин заинтригирала грађане Бање Луке да се запитају ко се крије испод маске, што је организаторима и био циљ, јер свакодневно пролазе поред спомен бисте фра Ивана Фране Јукића, а тако мало о њему знају.

Организатори манифестације су и ове године понудили изнимно богат и квалитетан тродневни програм који се састоји од ликовне изложбе која представља 50 босанскохерцеговачких великана у умјетности 20. вијека Прогресус Фундус.

За други дан манифестације 26. октобра предвиђен је концерт хрватске вокалне лирике Ведране Шимић, сопранистице и Милана Луцића, пијанисте, док је трећи дан 28. октобра намијењен изложби народних ношњи Хрвата-католика Босне и Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана