Дане комедије у Бијељини: Музика, проза и иронија комбинација за смијех

Љиљана Алексић
Дане комедије у Бијељини: Музика, проза и иронија комбинација за смијех

Бијељина - Представа "Добро дошли у кабаре" у извођењу београдских глумаца Тање Бошковић и Радета Марјановића, из Агенције "Југоарт", отворила је Петнаести позоришни фестивал "Дани комедије" у Бијељини.

Као и претходних година, када београдски глумци гостују у Бијељини, тражила се карта више. Тако је било и у понедјељак, прве фестивалске вечери, а локална публика уживала је у извођењу познатих глумаца.

"Добро дошли у кабаре" на духовит и ироничан начин говори о дјетињству, љубави, пријатељству и времену о коме данас често говоримо са носталгијом. У комаду се могу чути најбоље и најатрактивније нумере из неколико представа које потписује Раде Марјановић. Како и доликује кабаретској форми, публика је уживала и у новим причама најпопуларнијих српских писаца уз музичке хитове осамдесетих и деведесетих година.

- Овај позоришни комад објединио је протеклих петнаест година мог рада у бројним кабаретским представама - рекао је аутор представе, глумац Раде Марјановић.

Он је истакао да је кабаре веома захтјеван стил игре за глумца.

- Кабаре је, могу рећи, један од најтежих жанрова у глумачкој професији који захтева комплетну уметничку личност да би се публици пренео не само смех, него и лепота и задовољство душе - истакао је Марјановић.

Свој печат овом комаду, пуном смијеха и емоција, дала је и позната глумица Тања Бошковић. У каријери која траје више од четири деценије Тања је остварила запажене улоге у више од тридесет филмова, много позоришних комада и телевизијских серија. Са публиком у Бијељини не сусреће се први пут, Бошковићева је и раније гостовала у овом граду.

- Осећам се као да сам становник Бијељине након толиког броја одиграних представа пред бијељинском публиком - рекла је глумица.

Похвалила је и организаторе ове манифестације, истичући да није лако организовати толики број културних догађаја као што је то случај у Бијељини.

- То данас није лако, а посебно није лако неговати смисао за хумор у времену и околностима у којима живимо, због тога су овакви фестивали веома важни. Треба их одржавати иако није лако, али је то привилегија и за град, друштво, а посебно љубитеље позоришне уметности - истакла је Тања.

Додјела награда

Манифестација се затвара у петак, 25. марта, када ће бити додијељене награде најуспјешнијим извођачима. Селектор фестивала Гаврило Јовановић најавио је да ће ове године награде 15. позоришног фестивала комедије у Бијељини бити "Златни купуси" као шаљив, али у народу прихваћен и препознатљив синоним за Семберију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана