Дама с камелијама не престаје да осваја читаоце

Александра Глишић
Дама с камелијама не престаје да осваја читаоце

Бањалука - Књижевно дјело "Дама с камелијама" Александра Диме Сина, окарактерисано као један од највећих љубавних романа на свијету једнако је интересантно читаоцима као и времену када је настајало.

У новом руху, на српском језику, појавиће се до краја мјесеца, а Дима је дошао на идеју да пише о несрећној јунакињи на основу сопственог искуства са једном париском куртизаном. Роман је одмах доживио огроман успјех како у Француској, тако и у свијету.

У средишту приче је млади провинцијалац из добростојеће али конзервативне породице Арман Дивал који се заљубљује у прелијепу париску куртизану Маргерит Готје, обољелу од туберкулозе. Она ношењем бијелих и црвених камелија сигнализује својим обожаваоцима да ли је на располагању или не. Крећући се у високим аристократским круговима и пошто се и сама заљуби у Армана, одлучи да одбаци претходни живот и прихвати његову брачну понуду, али ће се између њих испријечити непремостиве социјалне препреке, интриге и околности које ће утицати на трагичан крај ове љубавне приче.

- Убрзо послије објављивања постављен на сцену, роман је само до краја XIX вијека био преведен на двадесетак језика. Осим тога, инспирисао је Шопена да компонује музику за истоимени балет, а Вердија за оперу "Травијата". Према роману су снимљени мјузикл награђен "Оскаром", "Мулен руж", и више филмова. Главну јунакињу играле су  позоришне и филмске диве као Сара Бернар, Грета Гарбо, Изабел Ипер и многе друге - подсјетили су из београдске Издавачке куће "Лагуна" која ће објавити роман.

Дима је са једном дамом из монденског друштва, Мари Дуплесис, имао страствену везу која је трајала од 1844. до 1845. године. Сматра се да му је њен лик послужио као инспирација за роман "Дама с камелијама" написан 1848. године неколико мјесеци пошто је његова љубавница преминула. Овај роман, који је написао за само три седмице, отворио му је врата књижевне каријере у тренутку кад је слава његовог оца већ почела да гасне.

Славни отац

Александар Дима Син (1824-1895), француски драмски писац и романсијер, рођен је из ванбрачне везе између Александра Диме и Катрин Лор Лабе која је била кројачица. Био је славан попут свог оца, а прославио се романом "Дама с камелијама". Означен је као један од оснивача "проблемске драме".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана