Далијеве графике пред публиком у Требињу

Р. Ми.
Далијеве графике пред публиком у Требињу

Требиње - Изложба графика једног од највећих сликара 20. вијека Салвадора Далија "У свијету Лафонтенових басни", које су власништво галерије "Висконти фајн арт" колекционара умјетнина Лазара Вујића из Љубљане, отворена је протеклог викенда у изложбеном простору новог хотела "Платани" у Требињу.

Публика је имала ријетку прилику да погледа серију од 13 Далијевих графика дорађених акварелом, које је најпознатији умјетник надреализма радио као илустрације басни Жана Лафонтена. Колекционар Вујић појаснио је да је поменута серија бакрореза настала 1974. године и штампана у 250 графичких табли, које се данас чувају у музејима и галеријама широм свијета.

- Свијет литературе је увијек био Далијева инспирација - од Библије, преко Дантеа, Маркиза де Сада, до Лафонтена. Међутим, овај умјетников пројекат је заиста риједак и интересантан, углавном је у музејима и нема га на тржишту. Инспирисани Лафонтеновим баснама, ови радови су Далијево виђење нас у поистовјећењу са животињама, при чему свака слика има своју причу - рекао је Вујић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана