Далибор Ћетковић, академски сликар, за “Глас Српске”: Задатак умјетника је да прикаже љепши свијет

Дејан Јовичић
Далибор Ћетковић, академски сликар, за “Глас Српске”: Задатак умјетника је да прикаже љепши свијет

СРБАЦ - Свако може научити да слика, али умјетник се рађа и његов задатак је да својим дјелима прикаже да постоји један љепши свијет, лишен разних грозота које се пропагирају на све стране и покаже да међу људима треба да владају љубав, мир, слога и друге позитивне вриједности које су похрањене у дубини наше душе.

Ово су ријечи Далибора Даде Ћетковића, академског сликара из Бара и једног од учесника јубиларног, 40. сазива Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац”.

Ћетковић је на отварању бардачке колоније представио двадесетак слика из свог најновијег циклуса под називом “Антарес” на којем је почео радити 2019. године за вријеме свог боравка у САД, гдје је учествовао на фестивалу умјетности “First Friday” у Финиксу, а довршио га по повратку у Црну Гору.

- Пробао сам да отворим себе и извучем оно што постоји у свакоме од нас ако се само мало загребе испод површине, а то су љубав и доброта. Ове емоције се физички не могу видјети, али очекујем од публике да их осјети на мојим радовима који их позивају на промишљање о личној енергији - каже Ћетковић.

Један дио слика из најновијег циклуса изложен је у Смедеревској Паланци на изложби која ће трајати до понедјељка и то је, како каже, први пут да паралелно организује двије поставке. Излагао је радове на реалним и виртуелним интернационалним и жирираним умјетничким изложбама. До сада је имао 23 самосталне и преко 120 колективних изложби у земљи и иностранству, а његове слике се налазе у приватним колекцијама широм свијета.

- Неке од мојих слика имају фигуралне приказе, најчешће су то орлови са богатом симболиком и митолошке теме, попут Посејдона и Зевса, змајева и других мотива који представљају својеврсно путовање кроз вријеме, од прошлости до будућности - рекао је Ћетковић.

У радовима користи уље и акрилик на платну у комбинацији са графитом, а поред слика и цртежа радио је скулптуре, фотографије, видео-радове, као и многа идејна рјешења за књиге, плакате, логотипе, ентеријере, умјетнички накит и многе рестаурације старих слика.

Добитник је бројних интернационалних признања, од којих се посебно издвајају награда са жириране изложбе  “Abstract” у Лос Анђелесу, “Леонардо да Винчи” у Фиренци и награда “International Career Award” у Палерму коју је добио за досадашњу каријеру, иако, је тек напунио 40 година.

- Награду “Леонардо да Винчи” примио сам у палати Боргезе што ми је била велика част за мене, а посебно сам почаствован што сам уврштен у Велику енциклопедију интернационалне умјетности “Арт Универсал” 2021. по избору италијанских експерата за савремену умјетност и ликовних критичара Франческа и Салватореа Русоа и тако стао раме уз раме са великанима који су били моји узори, као што су Пикасо и Дали - истакао је Ћетковић.

Додаје да је ликовну критику за његову најновију изложбу писала позната италијанска ликовна критичарка Марта Лок, што је за њега привилегија.

- Никада до сада нисам самостално излагао у Италији, али планирам да то некада учиним јер ми позитивне критике дају вјетар у леђа, али прво желим да са својом поставком обиђем наш регион - објаснио је Ћетковић.

Водио је бројне ликовне радионице за дјецу и одрасле, учествовао је на многим ликовним колонијама у земљи и иностранству, а Бардачу је посјетио по први пут.

- За то је највише заслужна сликарка Јелена Вушуровић, која је члан Умјетничког савјета бардачке колоније и са којом се познајем још из школских дана. У Бардачу сам дошао јер обожавам природу, увијек јој се враћам и никада ми не недостаје инспирације. Прошле године сам био учесник колоније у општини Петњица на сјеверу Црне Горе и био сам веома одушевљен природом тог краја, а ту планирам 17. јула организовати своју најновију изложбу - закључио је Ћетковић.

Из биографије

Далибор Дадо Ћетковић четворогодишњу средњу ликовну школу “Петар Лубарда” завршио је на Цетињу, а дипломирао је 2007. године на Академији ликовних умјетности у Требињу у класи професора Марка Мусовића на сликарском смјеру. Од 2008. године је члан Удружења ликовних умјетника Црне Горе. Од 2014. године, у свом атељеу у Бару, као ликовни педагог обучава и припрема ученике за професионално бављење ликовним умјетностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана