Дајан Јаворац: Студентски снови постају јава

Александра Маџар
Дајан Јаворац: Студентски снови постају јава

Бањалука - Док сам студирао, маштао сам да ћу једног дана све напустити, отићи у Америку, а тамо носити свој портфолио од врата до врата, пронаћи мјесто за себе и уписати неки амерички факултет. Тада ми је требао нови почетак, јер сам био један од горих студената.

Рекао је ово за “Глас Српске” бањалучки редитељ Дајан Јаворац, који је можда био један од лошијих студената економије, све док није уписао Академију умјетности у Бањалуци.

Дајанови снови ће се овог јуна и остварити.

Изабран је да буде један од 12 интернационалних режисера који ће од 6. до 18. јула учествовати у филмским радионицама у оквиру програма “The Anerican Film Showcase” у Лос Анђелесу.

Оно што цијелој причи даје додатну тежину је информација да се за овај програм нико од изабраних није могао пријавити сам, што младом редитељу посебно ласка.

- Када је програм осмишљен, одговорност за проналазак учесника су преузеле амбасаде САД широм свијета, а онда су они истражили потенцијалне кандидате у свакој држави и послали свог кандидата. Када су у Лос Анђелесу добили пријаве, изабрали су 12 кандидата и обавијестили их о томе. Знао сам да сам један од кандидата из РС и БиХ, јер су ми организатори “Краткофила” јавили да су мене препоручили, на чему сам им јако захвалан - истакао је Јаворац.

“The Anerican Film Showcase” је велики филмски програм који учесницима пружа прилику да се упознају са начином стварања америчких играних, документарних и анимираних филмова који су освојили гледаоце широм свијета.

- За разлику од неких других путовања, имам осјећај као да знам гдје идем и ко је све тамо. Ипак, већина филмова долази баш из тог дијела Америке. Све оно о чему сам маштао се остварило бар у овом облику, да не долазим туристички, већ као режисер, да учим на њиховом факултету и видим ту Америку - прича Јаворац.

Програм је настао као плод сарадње The Department of State'с Bureau of Educational, Cultural Affairs и USC's School of Cinematic Arts.
- Један од њихових циљева је да шире идеју да је снимање филмова каталист за дијалог, као и начин да се истраже могућности за актуелне проблеме. Активан сам члан заједнице, снимам филмове. Препознали су ме као неког у кога вриједи уложити да би оно што радим у својој средини имало већи утицај. Дио јуна ћу бити у Лос Анђелесу у USC школи филмских умјетности, гдје ћу проћи мастер предавања. Послије тога путујем у Вашингтон, гдје ћу у склопу програма посјетити и Биро за образовање и културу - казао је Јаворац.

Москва

- Ја сам већ био гост прве и најстарије филмске школе на свијету, “Вгик Москва”, гдје је приказан и мој филм у склопу њиховог фестивала. Сада идем и у Лос Анђелес, центар филмског свијета, па ми доста значи у послу што ћу имати таква искуства иза себе - рекао је Дајан Јаворац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана