Чувена рок опера “Quadrophenia” слави 50. Рођендан: Дивља младост бенда “Ху”

Бранислав Предојевић
Чувена рок опера “Quadrophenia” слави 50. Рођендан: Дивља младост бенда “Ху”

ЛОНДОН - Прије тачно 50 година, крајем октобра 1973. године, објављен је албум “Quadrophenia”, чувена рок опера британског бенда “Ху”.

Оригинални албум трајао је 81 минут са 17 пјесама распоређених на двије плоче, а настао је из жеље гитаристе Пита Таунсенда да састави неку врсту биографије бенда. На крају је “Quadrophenia” постала обимна рок опера о енглеском животу 60-их, гледано из перспективе Џимија, тинејџера из покрета мод, чија је личност подијељена на четири различите компоненте. Џимијеве личности, како је изложено у биљешкама, оживљавају чланови  групе Роџер Далтри (тврд момак, беспомоћни плесач), басиста Џон Ентсвил (романтичар), Кит Мун (крвави луђак) и Таунсенд (просјак, лицемјер). То је компликован приступ причању приче, али је отворио палету довољно разноврсну да “Quadrophenia” обухвати 17 пјесама широког распона, укључујући неке од најцјењенијих класика бенда.

Албум је стекао статус једног од највећих достигнућа бенда “Ху” и један је од малог броја успјешних рок концептуалних албума, а филмска верзија из 1979. стекла је готово универзално признање критике. Група је започела рад на албуму 1972. године, покушавајући да прати успјех албума “Томи” и “Њхо'с Неџт” који су постигли значајан критичарски и комерцијални успјех. Снимање је одгођено док су басиста Џон Ентсвил и пјевач Далтри снимали соло албуме, а бубњар Кит Мун је радио на филмовима. Због тога је скоро сав материјал написао Таунсенд уз велику употребу синтисајзера и звучних ефекта, што је касније отежало концертна извођења опере. Након изласка албум је имао на позитиван пријем и у Великој Британији и у САД, али је сценски комад повучен почетком 1974. године. Оживљен је 1996. године са већим ансамблом, а даља турнеја је одржана 2012. године. Албум је неколико пута реиздаван на компакт диску, а сам Таунсенд каже да је тек накнадно схватио величину својих амбиција.

- Током 1972. имао сам 28 година, а писао сам о Лондону и Брајтону 1963. и 1964. када је бенд тек почињао. Још сам био довољно млад да се сјетим како је било имати 16 или 17 година и у рату са родитељима, шефовима и ауторитетом. Још сам могао да се сјетим тог осјећаја да се борим да се уклопим, нешто што ми се десило када сам био још млађи, око 14 година и чинило се да су сви око мене кренули својим животом. То је толико универзално искуство за младе да је одјекнуло - рекао је Таунсенд.

Иако је група наставила да снима и објављује нову музику годинама након албума “Quadrophenia” у ретроспективи, Таунсенд је признао да је главни дио приче бенда завршио његовим издавањем.

- Увијек сам осјећао да је “Quadrophenia” посљедњи дефинитивни албум групе “Ху”. Увијек сам га сматрао амбициозним албумом, али оно што је побјегло била је прича јер нисам имао прави крај - навео је чувени гитариста.

Само издање продато је у преко милион примјерака, а 2000. године “Кју” магазин ставио је албум “Quadrophenia” на 56. мјесто на својој листи 100 најбољих британских албума икада. Такође, албум је рангиран на 267. мјесту на листи 500 најбољих албума свих времена часописа “Ролинг Стоне”  и данас важи за ултимативни рок класик.

Филм

Рок опера “Quadrophenia” је оживљена за филмску верзију 1979. у режији Френка Родама. Филм је покушао приказати тачну визуелну интерпретацију Таунсендове визије Џимија и његове околине, а укључивао је Фила Данијелса као Џимија и Стинга као вођу модса Ледено лице. За разлику од филма “Томи”, музика је потиснута у други план и није је изводила глумачка постава као у рок опери. Саундтрек филма укључивао је три додатне пјесме које је написао Таунсенд, а то су били први снимци Кенија Џонса као званичног члана групе. Филм је доживио комерцијални и критичарски успјех, јер се згодно поклопио са покретом оживљавања мод покрета касних 70-их.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана