Чубриловић: И данас актуелан Петар Кочић

Срна
Чубриловић: И данас актуелан Петар Кочић

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је задвољство што се вечерашњом Свечаном академијом поводом 100 година од смрти Петра Кочића јавност подсјећа на лик и дјело овог писца који је и данас актуелан.

"Тражећи за народ и народе ових простора оно што им припада, ми се и данас налазимо у свијету у коме се боримо за права, прихватајући обавезе свог народа унутар БиХ", рекао је Чубриловић у Бањалуци пред почетак Свечане академије коју поводом 100 година од смрти писца Петра Кочића организују Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ и Одјељење за језик и књижевност Српске академије наука /САНУ/.

Потпредсједник АНУРС-а Љубомир Зуковић је истакао да је Кочић Крајишник са Змијања, који се борио за слободу српског народа.

"Кочић је громада у нашој књижевности и познат борац за, прије свега, чистоту српског језика. Андрић је рекао да је он примјер писца који је најкраће, најбоље и најјасније казао оно што је имао да каже народу свога језика", објаснио је Зуковић.

Дописни члан САНУ Горан Петровић, који ће на Академији бесједити о теми "Причање приче којом се човјек исправља", навео је да овакве писце треба чешће читати.

"И не само Кочића. Не би било лоше да неки људи докажу да су прочитали Кочића, Лазу Лазаревића, Радоја Домановића и Бранислава Нушића", поручио је овај књижевник.

У Великој сали АНУРС су бесједили и дописни члан АНУРС-а професор Станиша Тутњевић о теми "Топоси косовског мита у дјелу Петра Кочића", а свечана академија завршена је умјетничким програмом Академије умјетности у Бањалуци.

Скупу су присуствпвали бројни представници научног, културног, политичког и јавног живота Републике Српске.

Академија се одржава према Програму сарадње АНУРС и САНУ за 2016. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана