Цртежи и склуптуре Миливоја Унковића од вечерас у Приједор

Nezavisne.com
Цртежи и склуптуре Миливоја Унковића од вечерас у Приједор

Приједор - У Галерији 96 у Приједору вечерас је отворена излозба цртежа и склуптура угледног академског сликара Миливоја Унковића.

Отварајући излозбу директор Галерије Тихо Илијашевић истакао је да је Унковић у својим радовима сигуран у себе и ауторитативан.

"Никада баналан,  никад вулгаран, ни бијесан, ни жалопојан. Из ових дијела зрачи господство и достојанство", рекао је Илијашевић и изразио задовољство што у Галерији 96 излазе први академик РС из области умјетности.

Предо Марјановић академски сликар рекао је да је ово диван дан за Приједор јер се отвара изложба које се не би застидио ни Париз ни Лондон.

"Професор Унковић је почео да ради чим је дошао у Бањалуку и његове склуптуре красе град испред зграде Владе, РТРС, Конзулата Србије и у бањи Слатина", рекао је Марјановић.

Додао је да се веома обрадовао повратку професора Унковића из Њемачке јер се надао да ће дати велики квалитет раду Академије умјетности, да се то из неког разлога није десило, али јесте када је у питању ангажман професора Унковића у Академији наука и умјетности РС.

Обрачајући се великом броју присутних на отварању излозбе Унковић је рекао да му је велика част што излаже у Приједору, граду умјетности, одакле су велики сликари Сретен Стојановић, Миљуш, Крагуљ и десетине других младјих умјетника.

"Дјела говоре сама за себе а ја бих да нешто кажем о двије склупуре које су изложене први пут. Склуптуре Стратиште пронашао сам код обиљежја рударима у Дракулићу код Бањалуке убијеним у Другом свјетском рату. Радници су реконструисали спомен обиљежје и исјекли ограду. Дијелове жељеза оковало је дрво. И тој форми као да је била судбина рудара. Била је то игра случаја јер једном или ниједном у животу се деси да природа за вас одради највећи дио посла", рекао је Унковић.

Највеци број цртеза и склуптура Миливоја Унковића у Галерији 96 први пут је изложен очима јавности.

Унковић је до сада имао 35 самосталних излозби и више од 400 групних у бивсој Југославији и иностранству.

Добитник  је 15 стручних и друштвених награда за своје велико умјетничко ствараластво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана