Цртежи и графике Тамаре Ждерић у Приједору у поставци Игра број 5

Снежана Тасић Снежана Тасић
Цртежи и графике Тамаре Ждерић у Приједору у поставци Игра број 5

Приједор - Када једном умјетнику таленат подари моћ да кроз игру, покретима киста, оловке или графичке плоче ствара умјетничка дјела, онда настају магични свјетови који публици пружај изузетан угођај уживања у самој машти умјетника.

Такав осјећај имала је и многобројна публика, која је протекли викенд дошла у Музеј Козаре у Приједору, на отварање изложбе слика и графика "Игра број 5" талентоване академске сликарке Тамаре Ждерић из Београда.

Ово је њена прва изложба у овом граду, а своје цртеже и графике изложила је у оквиру конкурса за овогодишњу излагачку сезону, који организује приједорски Музеј Козаре.

У разговору са заинтересованом публиком и новинарима, Ждерићева је потврдила да је циљ њеног рада да представи нове свјетове садржане у разним појавама и предметима.

- У својим радовима трагам за динамичним, еруптивним кретањима, али и оним треперавим, нежним, крхким, једва опаженим. Не ограничавам се на једно цртачко средство, ту су и туш и перо, угљен, оловке у боји, акварел. Откривање нових светова, садржаних у појавама и предметима око мене, довело ме је до тога да сопствено постојање, али и постојање света којем припадам, схватим као узбудљиву игру која се одвија без краја и конца - рекла Ждерићева.

Посјетиоци су могли да зароне у машту, коју је кроз укупно једанаест цртежа, углавном акварела и уља на платну, те четири графике, приказала ова талентована млада умјетница.

- Упркос томе што су садржајно поприлично богате и посједују гомилу детаља, имају и ту неку карактеристику једноставности коју аутор остварује самим ликовним језиком, тј. употребом цртежа и прије свега употребом линије, тог основног елемента композиције, којом она даље ствара и површине и све што је неопходно да би један рад добро изгледао - истакао је директор Музеја Козаре Зоран Радоњић.

Тамара Ждерић је рођена 1990. године у Београду. Мастер студије сликарства завршила је на Факултету ликовних уметности у Београду 2015. године, у класи професора Гордана Николића. Тренутно је студент прве године докторских умјетничких студија на Факултету ликовних уметности у Београду, Одсек сликарство. За своје радове награђивана је бројним наградама.

Изложба "Игра број 5" биће отворена до 15. септембра у Музеју Козаре у Приједору. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана