Црњански о трагичној судбини српског писца

Приредила: Мирна Пијетловић
Црњански о трагичној судбини српског писца

Београд - Дугометражни документарни филм "Црњански" Данила Бећковића, редитеља филмова "Мали Будо" и "Јесен самураја", уврштен је у програм фестивала "Л'Еуропе аутоур де л'Еуропе", који ће бити одржан у Паризу од 16. марта.

Документарни филм "Црњански" прати животни пут једног од највећих српских писаца Милоша Црњанског. Тако публика може да сазна све о овом великану писане ријечи све од младости и војевања у Првом свјетском рату, бурних дана у Београду између два рата, преко година које је провео у дипломатској служби и емиграцији широм Европе, па све до старости и повратка у отаџбину. 

Поред тога што је у питању један од највећих српских књижевника, Милош Црњански је живио једну од најтрагичнијих судбина у новијој српској историји. 

Његова животна прича уско је испреплетена са преломним моментима наше националне судбине у 20. вијеку. 

О Милошу Црњанском у филму говоре најбољи познаваоци његовог дјела, историчари и књижевници, а међу њима и многи који су га лично познавали. Наратор је глумац Бојан Жировић. 
Филм "Црњански" снимљен је уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Бећковићев таленат публика, али и стручна критика препознала је кроз вишенаграђивани филм "Мали Будо". Радња филма прати живот Петра Стругара, Малог Буда, младића из провинције који у сурету с великим градом, Београдом схвата колико је мали.

Током два дана лутања престоницом, заљубљује се, разочарава у љубав, обилази клубове, постаје интернет сензација, стиче и губи пријатеље, одриче се родитеља, учествује у тучи, лажно се представља као хирург на ВМА и доживљава вантјелесно искуство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана