"Цркве брвнаре - чувари традиције" у Музеју Херцеговине

СРНА
"Цркве брвнаре - чувари традиције" у Музеју Херцеговине

ТРЕБИЊЕ - У Галерији требињског Музеја Херцеговине отворена је изложба фотографија "Цркве брвнаре - чувари традиције" умјетничког фотографа из Београда Станка Костића кроз коју су представљени архитектонско насљеђе и умијеће тадашњих мајстора у градњи цркава брвнара.

Циљ изложбе је указивање на велики историјски значај ових објеката народне сакралне архитектуре.

Костић је новинарима изјавио да је изложба настала његовим истраживачким радом на терену Србије, гђе је обишао 75 цркава брвнара које су настале на територији Србији од 18. вијека до данас.

"Направио сам временску дистанцу где сам поређао те цркве брвнаре кроз које може да се као кроз сликовницу гледа трајање тих богомоља кроз дрво", рекао је Костић.

Он је напоменуо да се кроз фотографије вратио у далеку прошлост, у вријеме задужбина Немањића које су нестале због турског зулума, а раја која је остала почела је да се под дрвеним записима окупља, да митологозира славну немањићку прошлост и тако очувала културу.

"Турци су подругљиво на то гледали, па су дозволили да се праве те мале богомоље, а када су им сметале онда су их људи лако расклапали и преносили на друга места, па су у народу и код Турака добиле назив `летеће цркве`, а чак и Турци су били богобојажљиви према тим светињама", рекао је Костић.

Након отварања изложбе одржано је предавање "Од народне куће до народне цркве" - о заједничком поријеклу куће и храма у традиционалној архитектури Тихомира Обрадовића, дипломираног инжењера архитектуре.

Обрадовић је новинарима изјавио да постоје разлике у градитељству, материјал је морао да буде бољи, а сви су доприносили.

"Куће су за становање, а ово су биле куће за молитву и веру, која нас је и одржала", рекао је Обрадовић.

Он је навео да су градитељи цркава и кућа били најчешће обични људи, да су куће биле функционалне, иако мале обимом, а из њих су потекли многи великани, док је, када је ријеч о црквама, њихов значај у духовном смислу.

Изложбу фотографија могуће је погледати до 7. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана