Човјек птица и Гранд Будапест хотел у трци за Оскара

Срна
Човјек птица и Гранд Будапест хотел у трци за Оскара

Лондон - Филмови "Човјек птица" и "Гранд Будапест хотел" воде у трци за овогодишњу награду "Оскар" са по девет номинација.Вишеструким номинацијама могу да се похвале и филмови "Теорија свега", "Дјечачштво" и "Амерички снајпериста", а међу номинованима глумцима је петоро Британаца - Бенедикт Камбербеч, Еди Редмајн, Розамунд Пајк, Фелисити Џоунс и Кира Најтли.


Номинације за главне мушке улоге, осим Камбербеча и Редмајна, имају и Стив Карел, Бредли Купер и Мајкл Китон.

У категорији најбољег филма номиновано је осам остварења: "Амерички снајпериста", "Човјек птица", "Дјечаштво", "Гранд Будапест хотел", "Игра имитације", "Селма", "Теорија свега" и "Виплаш", преноси Би-Би-Си.

Америчка глумица Мерил Стрип номинована је по 19. пут за Оскара, чиме је оборила свој властити рекорд. Она је номинована у категорији најбоље споредне женске улоге за филм "Зачарана шума", заједно са глумицама Киром Најтли, Патришом Аркет, Лором Дерн и Емом Стоун.

У категорији за најбоље глумице номиноване су Фелисити Џоунс, Розамунд Пајк, Риз Витерспун, Марион Котиљар и Џулијан Мур.

"Човјек птица" и "Гранд Будапест хотел" имају по девет номинација, док "Игра имитације" има осам, а "Амерички снајпериста" и "Дјечачштво" по шест.

"Теорија свега", "Фокскечер" и "Виплеш" имају по пет номинација.

За најбољи филм изван енглеског говорног подручја номиновани су руски "Левијатан", пољско остварење "Ида", естонски филм "Мандарине", мауритански "Тимбукту" и аргентински филм "Дивље приче".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана