Ћосић отишао у доба катаклизме

Александра Маџар
Ћосић отишао у доба катаклизме

Београд - Српски књижевници указали су да је одласком академика и писца Добрице Ћосића поље српске књижевности осиромашено за значајну фигуру која је обиљежила посљедњу деценију 20. вијека.

Ћосић је преминуо у недјељу у 93. години у свом дому у Београду. Академик и писац Матија Бећковић истиче да је ријеч о  великом епском пјеснику српског народа и језика.

- Има дубоке симболике и у томе што се његова смрт поклопила са најновијом катаклизмом Србије коју је опевао -  додао је Бећковић.

Да је Ћосић био човјек епохе, коју је означио као људско добро, али и као власт, зло и змију казао је управник Библиотеке Матице српске и дописни члан САНУ књижевник Миро Вуксановић.

- Створио је мало моравско човечанство. Као писац ће бити памћен док је српског језика, међутим, као политичар ће трајати краће. И то је добро за укупну српску културу. Као човек је био пријатан, духовит и заводљив. Био је пророк, остварио се његов песимизам -  навео је Вуксановић.

Књижевник Милован Витезовић нагласио је да је Ћосић до недјеље био највећи живи српски писац.

- Његови романи су велика галерија националних типова који су најчешће и пуни искази српског менталитета. Зато ко хоће да добро упозна Србе, упознаће их познавањем Ћосићевих јунака -  закључио је Витезовић.

Пјесник и прозаиста Рајко Петров Ного нагласио је да је велики писац имао моћ да  оркестрира са мноштвом разноликих људских судбина.

- Ако је Десанка Максимовић била та стољетна словенска липа која је тјешила Србе, ту пасторчад историје, Ћосић  је био тај стољетни храст који је Србе и жалио и постиђивао и узнемиравао, не осврћући се нимало на оне који су га и у старости каменовали - рекао је Ного.

Добрица Ћосић биће сахрањен данас у 14 часова на Новом гробљу у Београду.

Радмановић

Члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић упутио је телеграм саучешћа породици Добрице Ћосића и Српској академији наука и уметности.

- Добрица Ћосић оставио је дубок траг у друштвеном, политичком и књижевном животу бивше Југославије и Србије. Остаће упамћен као бескомпромисни критичар друштвених и политичких прилика у социјалистичком периоду развоја земље, и луцидни тумач актуелних друштвених и политичких дешавања у Србији, региону, Европи и свијету. Током свог дугог живота, обликовао је нашу друштвену, политичку, књижевну и интелектуалну сцену и јавност, изазивајући различита мишљења и ставове - наводи се у телеграму саучешћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана