Ћопићева Башта сљезове боје живјеће вјечно

Мирна Пијетловић
Ћопићева Башта сљезове боје живјеће вјечно

Хашани - Било је крајње вријеме да се почну достојно обиљежавати лик и дјело Бранка Ћопића, најпревођенијег и најпопуларнијег писца српског и бившег југословенског простора, писца чије вријеме тек долази.

Поручено је ово протекли викенд из Хашана, родног мјеста творца најљепших ријечи које непресушно теку из дјела "Башта сљезове боје", "Одумирање међеда", "Доживљаји Николетине Бурсаћа", "Под Грмечом", "Дједа Тришин млин", "Орлови рано лете" и многих других дјела непроцјењиве и непролазне вриједности.

Поводом 100 година од рођења и 30 година од смрти књижевника Бранка Ћопића, у Хашанима је одржана централна манифестација, на којој су присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић и многе друге личности из јавног и културног живота, али и бројни поштоваоци лика и дјела великог Ћопића.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да је Бранко Ћопић иза себе оставио монументално дјело које је обиљежило не само овај крај, већ и историју српског народа. Он је навео да је Ћопић на посебан и осебујан начин говорио о теми која нас увијек прати - борба за слободу.

- Та борба за слободу подразумијева и изградњу мјеста посвећених великим људима и великим именима, као што је Бранко Ћопић - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, изградња комплекса "Башта сљезове боје" у Хашанима један је од приоритета те да ће Српска у томе учествовати, јер има обавезу према овом крају, људима и самом Ћопићу, као и према својој прошлости, али и будућности.

У Хашанима је у недјељу отворена и библиотека, која је реновирана и опремљена у спомен-школи "Бранко Ћопић", захваљујући ангажману генералног конзула Србије у Бањалуци Владимира Николића и компаније "м:тел". Конзулат Србије у наредном периоду обновиће и књижни фонд библиотеке у Хашанима. 

- Свака библиотека има велику вредност, а на овдашњим ђацима и њиховим будућим животним успесима је да докажу да је ова инвестиција у знање била оправдана - рекао је Николић и све присутне подсјетио на стихове из Бранкове "Јежеве кућице", који су метафора за основне вриједности као што су марљивост, досљедност, оданост и поштење.

У Основној школи "Бранко Ћопић" у Крупи на Уни, у суботу увече одржано је књижевно вече и свечана академија "Писцу у част", коју су организовали Удружење књижевника Републике Српске и Завичајно друштво "Бранко Ћопић" из Хашана.

- Живимо и растемо као свједоци времена, никоме предалеко да нас не може звати, нити чути, али увијек видјевши Бранково лице у нама самима и даље ћемо градити мостове којима путују Бранкови јунаци - рекла је на свечаној академији предсједник Удружења књижевника Републике Српске Јованка Стојчиновић-Николић.
Потпредсједник Завичајној друштва "Бранко Ћопић" Хашани Мирјана Влаисављевић каже да је прошло 100 година од Бранковог рођења, а чини се као да је "гавран махнуо крилом под старином Грмечом".

Предсједник Фондације "Бранко Ћопић" Светозар Личина каже да је академија један у низу сусрета са читаоцима и један од разговора о писцу поводом 100 година од његовог рођења.

- Прошли смо цијелу Републику Српску и дио Србије и тако потврдили да Ћопић није завршио живот 26. марта 1984. године, да се смрт обрукала о њега судећи по одзиву на који смо наишли међу читаоцима и грађанима - рекао је Личина.

Он је нагласио да га радује што је обиљежавање годишњице пишчевог рођења добило на значају и ширини.

На академији, стихове инспирисане Ћопићевим животом и дјелом говорили су књижевници Ранко Павловић, Ранко Рисојевић, Зоран Костић, Предраг Бјелошевић, Боро Капетановић, Ђуро Маринчић и Петар Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана