Чолаковићу и Шаули награда Стражилово

Александра Маџар
Чолаковићу и Шаули награда Стражилово

Нови Сад - Наградом "Стражилово" ове године обогатили су своју књижевну биографију пјесници Ранко Чолаковић са књигом поезије "Јеси ли жив живи песниче" и Горан Шаула са збирком "Гроб новог доба".

Саопштили су ово јуче организатори из "Бранковог кола" са Ненадом Грујичићем на челу, који је заједно са Маријом Слобода и Иваном Лаловићем одлучивао о најбољима.

Признање "Стражилово" додјељује се за најбоље књиге објављене у "Бранковом колу". Поезију Ранка Чолаковића, који је до сада објавио шест пјесничких књига, жири описује као несвакидашњу и проживљену, која тему пјесниковања и позицију пјесника у свијету подиже до тачке врења свијести са ослонцем на хармсовску иронију, гротеску и сарказам.

- Из овог моћног круга песама исходе и тонови демистификовања митова и идеолошких (племенских) предрасуда уз помоћ народне лексике и идиомских решења, те бираних лирских проблесака, слика и призора, који усложњавају лепоту песничког текста дајући му оригинални стваралачки печат - стоји у образложењу.

Исто као и Чолаковић, тако је и Шаула, писац из Бањалуке, исписао шест збирки поезије, али и један роман.

За награђену књигу "Гроб новог доба" жири каже да је зрело пјесничко дјело.

- У првом делу песник успоставља дијалог са временом Византије, са личностима из српске духовне и књижевне традиције, показујући премоћ поезије над историјом. У другом делу књиге песник доследно и игриво исказује (само)свест о песми и чину писања, о надахнућу и стиху, о пресудном значају матерње мелодије језика у поезији. Не изостаје ни критика савременог човека "у нашем крају", људске трулости и греха у свакодневној аморалности и несавршености - овим ријечима жири описује дјело у образложењу.

Награда "Стражилово" лауреатима ће свечано бити уручена 10. септембра, у 11 часова, на Стражилову, поред споменика Бранку Радичевићу у оквиру 45. "Бранковог кола", које ће трајати од 9. до 19. септембра у Новом Саду и Сремским Карловцима.

Признање за пјеснички првенац

Специјална награда за најбољи пјеснички првенац припала је Јелени Стајић за збирку поезије "Волети оно што имаш", која на Филозофском факултету у Новом Саду студира српску књижевност и језик.

- У свом песничком првенцу талентована млада песникиња сучељава светове конкретне и мистичне стварности, емоције женског и мушког принципа, у непрестаном надгорњавању светла и таме, а упечатљиве лирске слике натопљене су и наносима ироније која омогућава искошен поглед на свет - констатовао је жири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана