Читаоци у Републици Српској остали вјерни класицима: Најпродаванији романи Иве Андрића

Цвија Мркоњић
Читаоци у Републици Српској остали вјерни класицима: Најпродаванији романи Иве Андрића

Бањалука - Запослени у књижарама током ове године су имали пуне руке посла, јер су многи заљубљеници у писану ријеч тражили право штиво уз које ће се опустити и запловити у чаробни свијет књига, а судећи према најпродаванијим насловима ова година је била година нобеловаца док је белетристика пала у други план.

Да су како вреле љетне дане и годишње одморе, слободно вријеме, те хладну јесен и зиму обогаћивала квалитетна дјела и хит издања потврдили су у књижари "Култура" у Бањалуци.

Купци су у ову књижару углавном долазили у потрази за класицима домаће и свјетске књижевности.

- Најпродаванији су "Романи" Иве Андрића који су обједињени у једном издању "Лагуне", а недавно су исто тако објављене и двије књиге "Сеоба" Милоша Црњанског које такође брзо нестају са полица - рекли су у "Култури".

Књиге које никада не излазе из моде су и "Госпођа Бовари" Гистава Флобера, "Јадници" Виктора Игора, "Авантуре Шерлока Холмса" Артура Конана Дојла, те "Мајстор и Маргарита" Михаила Булгакова.

Веома тражени наслови су били и "Прељуба" Паула Коеља, "Каинов ожиљак" Владимира Кецмановића и Дејана Стоиљковића, "Фајронт у Сарајеву" Нелета Карајлића, те "Сервирај за победу" Новака Ђоковића.

- Најчешће нам долазе прави заљубљеници у књижевност који тачно знају шта желе, који су новитети њихових омиљених писаца, који су то најновији наставци неког серијала и они заиста уживају разгледајући полице и пажљиво бирајући штиво за читање - истакли су у "Култури".

Млади читаоци најчешће посежу за књигама које су у том тренутку актуелне, а филмови снимљени по књигама писаној ријечи доносе још већу популарност. Тако је ове године писац Џон Грин, са "Градовима на папиру" и "У потрази са Аљаском" био највећи хит међу тинејџерима.

Фанове серијала "Свет леда и ватре" одушевила је нова илустрована књига "Игра престола" док су многобројне даме жељно ишчекивале и први роман из серијала "Казна за грех" Јелене Бачић-Алимпић "Ноћ када су дошли сватови". Текућа година била је успјешна и за стрипове који пасионирани љубитељи редовно купују, а стрипови у тврдом повезу су за њих прави драгуљи.

Да су Коељо и Бачић Алимпићева омиљени међу читалачком публиком када је су у питању актуелна свјетска књижевност и белетристика потврдили су и у бањалучкој књижари "My book".

На трону је и култно дјело Пулицером овјенчане Харпер Ли "Убити птицу ругалицу" објављено 1960. године, а након више од пет деценија, у јулу ове године, објављен је и наставак овог романа "Иди и постави стражара" који је такође доживио велики успјех.

- Популарни су и нови романи Орхана Памука "Чудан осјећај у мени" и Звеве Казати "Као звезде падалице" - рекли су у "My bookу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана