Циркуски перформанс у МСУРС

Р. В.
Циркуски перформанс у МСУРС

БАЊАЛУКА - У Музеју савремене умјетности Републике Српске сутра од 19 часова биће изведен перформанс “Линије” циркуске групе “Сај Ском”.

Култна циркуска група је настала као дио пројекта “Циркус=умјетност”, осмишљеног у сарадњи са регионалним програмом за извођачке умјетности “Театроскоп”, те се реализује уз подршку француске амбасаде и Француског института у БиХ и Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Перформанс “Линије” је дио пратећег програма изложбе “Нова ера:

Умјетнички дискурси о друштвеним и климатским промјенама”.

Умјетнички циркуски наступ “Линије” је савремени израз у циркуској вјештини који пружа могућност сагледавања ове врсте перфомативног покрета на један нов начин.

“Линије” приказују циркуског умјетника на акробатском точку.

Формом и садржајем, од реквизита до кружног постављања публике, ова представа истражује круг с циљем откривања суштине циркуса.

У току свог наступа они користе боју и реквизите те на тај начин кроз захтјевне циркуске покрете стварају ново умјетничко дјело инспирисано дјелима сликара Хуана Мироа и Василија Кандинског.

Ова циркуска тачка представља посљедњи дио триптиха који је уједно намијењен и најмлађој публици, а нуди савремени поглед на три основна циркуска елемента: тијело, породицу и круг.

Кроз овакву врсту приступа публици се пружа могућност другачијег погледа на савремени циркус, али и сазнање на који начин је превазиђен традиционални формат овог умјетничког израза, који данас у многим земљама постаје вид формалног образовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана