Ћирилична рукописна књига у Београду: “Мирослављево јеванђеље” поново у Народном музеју

Agencije
Ћирилична рукописна књига у Београду: “Мирослављево јеванђеље” поново у Народном музеју

БЕОГРАД - Најстарија сачувана ћирилична рукописна књига “Мирослављево јеванђеље” од данас до 29. децембра биће изложена у Народном музеју у Београду.

“Мирослављево” јеванђеље настало је осамдесетих година 12. вијека, писана је на пергаменту и садржи 181 лист.

Један од листова који је руски владика Порфирије Успенски однио 1845-46. године из Хиландара, чува се у Националној библиотеци у Санкт Петербургу, а сада ће бити послат пут Београда и Народног музеја.

Запис на посљедњем, 181. листу  “Мирослављевог јеванђеља” говори да га је поручио хумски кнез Мирослав, брат великог жупана Стефана Немање.

“Мирослављево јеванђеље” је, како се вјерује, било намијењено његовој задужбини, епископској цркви св. Петра и Павла у Бијелом Пољу на Лиму.

Писано је на старословенском језику српске редакције и рашке ортографије. По свом саставу је јеванђелистар - богослужбена књига која има дијелове четири јеванђеља распоређене према редослиједу читања у току црквене године. Осим јеванђеоског текста испред сваког читања има исписане алилујаре. Текст је писан пером у двије колумне, мрком и црном бојом, а већина наслова црвеном. Књига садржи 296 минијатура цртаних пером. (Танјуг)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана