Ћирилица чува српску духовност

Љиљана Алексић
Ћирилица чува српску духовност

Бијељина - Свечана академија "Филип Вишњић и кнез Иво од Семберије" одржана је у четвртак увече у оквиру 22. манифестације "Вишњићеви дани" у Бијељини.

Учесници културно-умјетничког програма указали су на значај очувања српског језика и ћирилице, који су снага духовности и националног идентитета Републике Српске и Срба гдје год да живе.

Овогодишња манифестација одржава се у свјетлу 255 година од рођења кнеза Иве од Семберије и 100 година од рођења Бранка Ћопића. Благословивши ову манифестацију његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански господин Хризостом поручио је да се и ове године сјећамо нашег Филипа Вишњића, рођеног у Трнови надомак Бијељине.

- Наше сјећање на Филипа је прилика да се сјетимо његове жртве и његовог крста, који је храбро носио Балканом. Филип је био свједок свог времена, он је слушао, памтио и уз гусле опјевавао српско народно стваралаштво - рекао је Хризостом.

Према његовим ријечима, српски народ је све своје боли претварао у културно богатство.

- Нажалост, наша дјеца данас скоро и да нису чула за епске пјесме. Намећу им се нови трендови чији креатори желе да наметну новог човјека и народ по мјери коју су нам они одмјерили - рекао је Хризостом.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић поручио је да богатим програмом "Вишњићеви дани" чувају историју, културу и духовност српског народа.

- Бијељина сија посебним сјајем. Бројни су знакови који упућују на важност онога што нам је завјетовао слијепи Филип Вишњић - рекао је Малешевић и додао да је посебно важно што ће се наредних дана говорити о значају очувања ћирилице као једног од најважнијих националних интереса.

Колико је Филип Вишњић важан за Бијељину потврђује чињеница да се ова манифестација у граду одржава по 22. пут.

- Овај догађај симболизује нашу вјековну опредијељеност, враћајући се Вишњићу враћамо се вјековним обичајима и традицији нашег народа - рекао је начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Бијељина Славко Башић.

У програму свечане академије учествовали су пјесници Јованка Стојчиновић-Николић, Рајко Петров Ного, Зоран Костић и Ранко Павловић. Књижевник Ранко Рисојевић бесједио је на тему "Непролазни морал драмске пјесме". У програму су наступили и чланови СПЦД "Србадија".

Програм

У оквиру манифестације "Вишњићеви дани" наредних дана биће отворена изложба "Моја ћирилица" Олгице Стефановић, представљен 41. и 42. број часописа "Српска вила", а у оквиру програма Савеза слијепих РС промовисана књига "Збиље и тајанства". Такође, предвиђено је представљање књиге "Српски језик између науке и политике" Милоша Ковачевића. Посљедњег дана манифестације, у недјељу, 8. новембра, биће проглашени побједници такмичења у литерарним и ликовним радовима те у бесједништву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана