Cinema City: Кругови као најбољи филм, Фалсификатру нграда за сценарио

Б92
Cinema City: Кругови као најбољи филм, Фалсификатру нграда за сценарио

На свечаној церемонији затварања овогодишњег фестивала Cinema City додjељене су награде и признања ауторима и глумцима чија су се остварења и глумачке бравуре посебно издвојиле.

Жири у саставу: њемачка редитељка Катрин Гебе, изаелски продуцент Марек Розенбаум и француски глумац и редитељ Шад Шенуга, прије саопштења побједника нагласили су да имају велико задовољство да истакну висок стандард у српској кинематографији данас.

''У току фестивала сазнали смо да постоје буџетска смањења која ће наудити српској филмској индустрији. Желели бисмо да упутимо апел Влади Србије да наставе да подржавају филм. Српски филм је најбољи културни амбасадор грађана Србије у иностранству, и допринеће бољем разумевању људи у Србији широм света. Зато верујемо да му треба помоћи.’’

Погледавши све филмове селекције Национална класа, донијели су слиједеће одлуке. Награда Ибис за најбољи филм припала је филму Срдана Голубовића „Кругови" за, како се наводи у саопштењу жирија, постигнуће које је надмашило њихова очекивања додавши да одају почаст талентованом редитељу, који вјешто успијева одржи пажњу публике у току цијелог филма. Жири је дубоко дирнула ова прича о помирењу и праштању.

Награда Ибис за најбољу режију припала је Бојану Вуку Косовчевићу, редитељу филма „Вир" за сјајно одржавање темпа и веома умјешно режирање, нарочито сцена акције. Уз то, редитељ је изабрао убједљиву глумачку екипу, а треба свакако поменути и његову импресивну употребу специјалних ефеката.

Уживавши у црном хумору ове приче о бившој Југославији и њеном класичном приповедачком стилу који садржи интелигентан обрт, док су ликови су веома добро изграђени и представљени жири је награду Ибис за најбољи сценарио додјелио Горану Марковићу и Тихомиру Станићу за сценарио филма „Фалсификатор". Наивност главног протагонисте и његова вера у истину и доброту у једном корумпираном друштву је, како наводи жири у образложењу, истовремено смијешна и дирљива.

Образлажући награду за најбољег глумца, жири је желио да истакне да је било много убједљивих мушких улога у разним филмовима, што је њихов избор учинило веома тешким. Побједник их је импресионирао својом способношћу да истовремено увјерљиво и смислено интерпретира свој лик и у драмаском жанру и у жанру комедије. Стога је глумцу Небојши Глоговцу припала је награда Ибис за најбољег глумца због остварених улога у филмовима „Кругови" и "Артиљеро".

Прије него што што су одлучили о награди за најбољу глумицу, жири је изразио своју забринутост због малог броја главних женских улога. Улога у филму „Одумирање" донијела је глумици Дари Џокић награду Ибис за најбољу глумицу за веома дубоку и емотивну интерпретацију жене суочене са крахом својих животних нада.

Специјална признања жирија додјељена су Кости Ђорђевићу, редитељу филма „С/Кидање". У обазложењу жирија наводи се да их је овај дебитантски играни филм забавио својим духовитим, разиграним и оптимистичним погледом на младу генерацију у Србији.

Специјална признања додјељена су глумици Христини Поповић за невјероватно дирљиву улогу у филму "Кругови", глумцу Николи Ракочевићу за изузетан комичарски тајминг у филму "С/Кидање" и веома емотивну глумачку интерпретацију у филму "Кругови", глумцу Небојши Ђорђевићу за веома забавно и тачно извођење, пуно енергије и страсти у филму "Вир" као и студентима Факултета драмских умјетности у Београду Арону Секелу, Рашку Милатовићу, Милошу Миловановићу, Немањи Војновићу, Петру Ристовском, Теи Лукач, Марку Ђорђевићу и Луки Попадићу за сценарио и режију филма ГДЕ ЈЕ НАЂА?. Жирију се изузетно допала идеја да осам младих редитеља заједно направе филм, у којем су успјели да до краја одрже јединствен стил и атмосферу.

Жири такмичарског програма Educnos Presents Уп То 10.000 Bucks Cinema City фестивала у саставу: новинар и филмски критичар Владимир Црњански, председник жирија, новинарка Бранкица Драшковић и редитељ и продуцент Урош Томић, пошто је погледао све филмове у такмичарском програму, једногласно донео одлуку о награђеним.

У Селекцији Educnos Presents UpTo10.000 Bucks најбољим филмом које је додjељена награда Ибис додељена је филму „Ако икада једне ноћи било кад", режисера Деана Радовановића. У образложењу се наводи да "Ако икада једне ноћи било кад", ни речима ни тишином приказује савремену осjећајност и на сугестиван начин открива унутрашњи свијет ликова на животној прекретници.

Специјално признање за анимирани филм припало је филму "Повратак", режисера Јелене Ороз који се награђује за ефектну реализацију, надреалне и духовите приче.

Специјално признање додељено је глумцима Милици Трифуновић и Младену Совиљу, за суптилно и инвентивно одигране улоге у филму "Доста добра ламперија''.

Публика је одлучивала о побједнику селекције Exit Point и побjеду је однео филм „Писмо ћаћи" редитеља Дамира Чучића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана