Циклус слика Зорана Чалије посвећен Византији у Музеју Херцеговине

Р. Мијановић
Циклус слика Зорана Чалије посвећен Византији у Музеју Херцеговине

Требиње - Првом самосталном изложбом у Музеју Херцеговине у Требињу публици се представио умјетник Зоран Чалија изложбом "Служити љубави", коју чини 31 рад у комбинованој техници.

Најновији циклус слика посвећен је Византији, а на њима се могу препознати златни ореоли, фигуре светитеља и повремено присуство крста, али је, ипак, фокус самих дјела стављен на ликовност.

На сликама се преплићу распеће из Студенице, светитељи који као да су искорачили са икона из Хиландара, фресака из Сопоћана.

- Ове слике настале су под утиском онога што сам видео и доживео на Косову и Метохији, где је настајала и прва српска држава, ако не рачунамо Винчу - навео је Чалија.

Још као студента су га повукли гени. Рођен силом прилика у Скопљу, своје дјетињство је провео у Трусини, код Невесиња. И сваки долазак у Херцеговину за њега је представљао велики доживљај.

- Кроз ове слике делим са својим народом овде сведочанства која сам последњих година доживео на светој српској земљи - додао је он.

Каже да је назив изложбе "Служити љубави", заправо суштина постојања, јер су се сви људи родили са одређеним задатком да служе љубави, што и он жели да подијели са својим сународницима у Требињу и Херцеговини.

Код изложених слика користио је комбиновану технику зато што је употријебио материјализацију кварцног пијеска или аранђеловачке вулканске црвене земље, која му служи као подсликавање овдашњег камена - зидина са наших фресака, док у исто вријеме користи и шлаг метал, акрилик и уље.

- Слика треба да преживи градитељство у слојевима у којима је наносим, чиме добија прозрачност, патину и светлост која избија из тих дела - појашњава он и додаје да нам све могу промијенити - државу, народ, али не и генетски код и исконску љубав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана