Чикаго добија Српски филмски фестивал

Б92
Чикаго добија Српски филмски фестивал

Српски филмски фестивал Чикаго 2013 одржаће се од 6. до 8. децембра у том америчког граду, приказујући уз велики број еминентних гостију из Србије наша најпопуларнија нова филмска остварења.

У оквиру филмског програма фестивала биће приказани играни филмови, који су већ представљени публици на разним фестивалима у Србији и Европи, гдје су освојили бројне награде.

Тако ће публика у престижном чикашком биоскопу "Muvico theater " имати прилику да погледа филмове: "Кругови" Срдана Голубовића, "Фалсификатор" Горана Марковића, "Кад сване дан" Горана Паскаљевића, "Равна Гора" Радоса Бајића, "Мамарош" Момчила Моме Мрдаковића , "Дрзава" и "Пут рузама посут" Оливере Шарановић.

Прве вечери, 6. децембра, предвиђено је отварање фестивала, а након тога слиједе пројекције два филма (Равна гора, Фалсификатор) уз разговор са режисерима и протагонистима. Другог дана, 7. децембра, одржаће се гала вече за када је предвиђен свечани пријем уз дружење са гостима из Србије, Вашингтона и осталих градова САД. Након тога услиједиће пројекција још два филма (Мамарош, Кругови), док је за 8. децембар заказано затварање фестивала, а након приказана три филма (Држава, Пут ружама посут, Кад сване дан) предвиђен је и пригодан програм уз музику.

Поред ових наслова посјетиоци ће имати прилику да виде и неколико документарних филмова који ће бити приказани у оквиру пратећег програма фестивала. Сви филмови ће бити приказани са пријеводом на енглески језик, па ће амерички филмофили бити у прилици да боље упознају актуелну српску кинематографију и културу.

Чикашка публика ће имати привилегију да гласа и изабере најбољи филм, који ће добити награду публике фестивала. Цио фестивал се одржати у биоскопу "Мuvico theater" у Розмонту, који ће својим амбијентом дати посебан гламур и доживљај гостима и публици.

О значају Српског филмског фестивала у Чикагу свjедоче и бројни гости фестивала, глумци, редитељи и продуценти, који ће се након емитовања филмова и лично поклонити публици.

Одбор Српског филмског фестивала, под покровитељством Владе Србије, Канцеларије за сарадњу са дијаспором, и у сарадњи са листом "Српско Огледало", Генералним конзулатом Републике Србије и Српско-америчким музејом "Свети Сава", а на иницијативу директорке фестивала Славице Петровић, одлучио је да српска заједница у Чикагу постане домаћин ове културне манифестације која ће се одржавати сваке године.

Све информације о Српском филмском фестивалу у Чикагу, можете пронаћи на званичном сајту фестивала као и на фејсбук страници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана