Чији зид ће красити портрет младог Моцарта

Agencije
Чији зид ће красити портрет младог Моцарта

Редак портрет аустријског композитора Волфганга Амадеуса Моцарта из 1770. године, биће крајем новембра понуђен на аукцији у Паризу. У аукцијској кући "Кристи" процењују да ће слика достићи цијену између 800.000 и 1,2 милиона евра.

Један од само четири портрета младог Моцарта, која су насликани за вријеме уметниковог живота, је дело италијанског сликара Ђамбетина Ћињаролија из Вероне. Слику је поручио генерал Пјетро Лугијати из Венеције, а налази се у власништву приватног колекционара, преноси РТС.

"Оно што тачно знамо јесте када је портрет насликан. Било је то у јануару 1770. године када је Моцарт имао 13 година“, каже директорка Одјељења за старе мајсторе, аукцијске куће "Кристи", Астрид Сентнер Дултремон.

Уље на платну приказује Моцарта како свира чембало одјевен у црвени капутић, с бијелом периком на глави, а пред њим је партитура.

"Веома занимљиво у вези са тим портретом јесте музичка композиција коју Моцарт свира. То је једино познато, па неки музиколози сматрају да је он тада свирао неку своју композицију. Написао ју је као веома млад", додаје Астрид Сентнер Дултремон.

У вријеме када је слика настала, Моцарт је путовао Италијом да би тамо могао да настави своје умјетничко образовање, а успут је одржавао концерте по цијелој земљи. Портрет је наручио венецијански богаташ Пијетро Луђијати неколико дана пошто је Моцарт 1770. године у Верони одржао концерт на оргуљама. Венецијанац је био импресиониран талентом младог Моцарта који је Италијом путовао у пратњи оца.

Портрет ће бити понуђен на аукцији 27. новембра. Процјењен је на 800.000 до 1,2 милиона евра, али је тешко предвидети за коју суму ће бити продат.

Славни аустријски композитор је рођен у Салцбургу 1756. године, а живио је само 35 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана