Четири добитника књижевне награде "Печат", међу њима и пјесник Милан Ракуљ из Бањалуке

Срна
Foto: СРНА

БЕОГРАД - Престижна награда Бранковог кола за најбоље пјесничке књиге на српском језику - "Печат вароши сремскокарловачке", равноправно је припала ове године Андрији Радуловићу, Ивану Деспотовићу, Дајани Петровић, те Милану Ракуљу из Бањалуке.

Награда ће лауреатима бити свечано уручена на дан рођења Бранка Радичевића, на "Прољећним Бранковим данима 2022" у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназији, гдје се пјесник школовао од 1835. до 1841. године, саопштено је из "Бранковог кола".

 Један од добитника награде је Милан Ракуљ, рођен 1985. године у Ливну, који је дипломирао српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Бањалуци, гдје живи и ствара. Најмлађи овогодишњи лауреат, након двије књиге објављене у Бранковом колу, награду "Печат вароши сремскокарловачке" прима за трећу по реду пјесничку збирку "Разгледнице из трећег свијета".

У образложењу се наводи да је ово књига пјесничке зрелости, гдје ауторско "Ја" говори у име занемелих и беспомоћних маса на јужнословенском дијелу Балкана. "Самородан и храбар песник, јединствен с обе стране Дрине", пише у образложењу жирија Бранковог кола.

У тексту се наводи да синтагму "трећи свијет" у Ракуљевој књизи треба посматрати најмање на два нивоа - као колонијални амбијент, афрички или балкански свеједно, али и као један од "три свијета" у БиХ, у којој се јавни живот одвија на медијски изазваним и никад завршеним етничким подјелама и замкама, иако сви говоре истим језиком и живе под истим небом, на истој ораници.

Награђена књига "Разгледнице из трећег свијета" Милана Ракуља представља огромно освјежење са великим улогом и буквално оживљавање балзамованог мртвила на нашим пјесничким просторима, пише у образложењу. Дајана Петровић, рођена 1981. године у Славонском Броду, завршила је богословију на Београдском универзитету, а живи у Ваљеву.

 "Печат вароши сремскокарловачке" добила је за четврту по реду књигу "Песма је дошла по мене", која садржи 89 пјесама о пјесми, о надахнућу, о чину стварања, пјесничком над-језику, о пјеснику на овом и оном свијету, о поезији и ријечи, о Богу и пјесми. Иван Деспотовић, рођен 1978. године у Београду, дипломирао је на катедри за Општу књижевност и теорију на Филолошком факултету у Београду, а награду "Печат вароши сремскокарловачке" добио је за књигу изабраних и нових пјесама "Плава књига", која је његова седма по реду књига поезије, уз пет прозних.

Андрија Радуловић, рођен 1970. године у Подгорици, студирао је историју на Универизету Црне Горе, а студије разредне наставе завршио у Новом Саду. Објавио је десетак пјесничких књига од којих је најновија "Генерал и ласта", која је издата у Црној Гори, овјенчана "Печатом вароши сремскокарловачке".

Одлуку о наградама је донио данас жири Бранковог кола у саставу Крстивоје Илић, Јелена Алексић и предсједник жирија Ненад Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана