Четири деценије неодољивог Хогара

Вечерње новости
Четири деценије неодољивог Хогара

Прије 41 годину настао је популарни стрип јунак Хогар Страшни, а тим поводом је „Бели пут" штампао и трећи том сторије о најславнијем Викингу, под насловом „Сва чуда свијета".

Поводом четири деценије од како је чувени стрип јунак Хогар Страшни почео да увесељава читаоце у свијету, београдски издавач "Бели пут" штампао је и трећи том сторије о најславнијем Викингу, под насловом "Сва чуда свијета". И ова књига препуна је његових урнебесних смицалица у преводу Јелене Петровић, пишу Новости.

Мрзовољни ратник, зарастао у браду и са неодољивим роговима на шљему, није неко ко је заиста живио током златног викиншког доба (од 9. до 11. вијека), већ га је "родио" амерички стрип мајстор Дик Браун (1917-1989). Хогар је свјетску премијеру имао 4. фебруара 1973. Први пут у Југославији штампан је већ 18. априла исте године, у сарајевском часопису "Стрип арт", гдје му је име преведено као Хагар Окрутни. Објављено је само неколико гег-каишева, али се у том издању "није примио" код шире публике. Нешто касније, 24. августа, нашао се и у "Политикином забавнику", у којем и данас редовно излази. Од друге половине седамдесетих година превођен је у часопису "Стрипотека", издањима "Дечјих новина" и код неких других српских издавача.

Прије Хогара, Браун је цртао рекламне огласе и неколико стрипских серија, од којих је најпознатија "Хај и Лоиз", коју је писао и цртао са такође познатим стрип аутором Мортом Вокером, творцем сличне хумористичке серије "Редов Били", превођене и код нас. Послије смрти, авантуре је наставио да креира Крис, један од двојице његових синова.

Чаробан свет стрипа пун штосева, у овој књизи обогаћен је са 16 занимљивих и атрактивних текстова Слободана Ивкова, познатог стрипера и добитника награде "Павле Васић" баш за ову област. Текстови духовито објашњавају стварну историју Викинга, Хогаров карактер и име, објашњавају прва појављивања у Србији и Југославији, Хогарова путовања по Дивљем западу, подсјећају на позоришне и радио драматизације које је овдје доживио...


Паралеле

У књизи "Сва Хогарова чуда" Ивков, између осталог, даје паралелу Хогаровог брода из стрипа и стварних историјских извора. И све то поткрепљује низом аутентичних фотографија, међу којима је и француска таписерија из 1083. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана