Цетински, Стаменов, Васић, Змахер...на "Београдском пролећу"

Танјуг
Foto: arhiva

БЕОГРАД - Дирекција музичког фестивала „Београдско пролеће“ данас је објавила називе композиција које су одабране за такмичарски део ове манифестације, а које ће извести - Тони Цетински, Бојана Стаменов, Жељко Васић, Филип Жмахер, Бојан Маровић и многи други умјетници.

Тако ће 29. априла у Београду своје композиције премијерно представити 18 познатих српских и регионалних музичара као што су - Тони Цетински са песмом "Чувам љубав" на музику Амила Лоја, који потписује и текст са Цетинским, Жељко Васић са нумером "Компањеро" аутора Предрага Марића (музика и текст), дует Бојана Стаменов и Марко Тоља - "Када кажеш љубав" по тексту Уроша Теофиловића и према музици Андрее Пауновић. Певаћ Борис Режак ће се представити са насловом "Ластавица" ауторке Бебе Балашевић, Кристијан Рахимовски ће премијерно певати "Вјетар у једра" чије стихове и музику потписује са Душаном Бачићем, нумеру "Плакаћеш" отпеваће Мирза Селимовић (музика - Василис Гаврилидис, текст - Јелена Трифуновић), док је Маја Сар комплетан аутор песме "Љубав".

Рок музичар Дејан Најдановић Најда, познат као певач група "Смак" и "Генерација 5", представиће ауторску композицију "После тебе", поп певаћ Бојан Маровић ће публици презентовати своју нумеру "Живим за нас" за коју је написао текст и музику са Душаном Алагићем. Некада често ангажован на фестивалима Филип Жмахер враћа се са најновијом песмом "Опрости ми" на музику и текст Владимира Марковића, а у селекцији такмичара су и извођач Лукијан Ивановић као аутор музике са стиховима Адријане Цвијетић, Ладо Лесковар са композицијом "Београд ти и ја" (музика - Драгољуб Илић Илке, текст - Светислав Вуковић), Јасна Госпић са својим делом "Бели град", Игор Симић са својом песмом "Пожури" (коаутор Маттиа Занатта).

Поп певачица Сашка Јанковић биће извођач своје нумере "Тиркиз" за коју је написала текст (музика - Филип Јонатхан), песму "Живот" ће певати Давор Јовановић као комплетан аутор, Бојана Машковић ће наступити са насловом "Нисмо сви исти" према свом тексту и музици Александра Филиповића, а познати глумац и песник Борис Пинговић ће дебитовати са комплетном својом композицијом "Живот".

Фестивал забавне и поп музике "Београдско пролеће" биће одржан 29. априла у Комбанк Дворани, а на овом месту је фестивал и основан пре више од шест деценија, односно у Дому синдиката, тако да је логичан избор био да се традиција настави у истом простору. На конференцији одржаној у Клубу Јаж кантина Лисабон у оквиру Комбанк Дворани, Игор Станковић, директор ове установе, истакао је да се коначно приближава дан када ће се овај фестивал одржати након 26 година паузе. Станковић је подсетио да је једино композитор Војкан Борисављевић реализовао у међувремену у истом простору успешне покушаје фестивала и у част њему се одржава ново издање те традиционалне манифестације.

Београдско пролеће ће бити одржано у организацији Комбанк Дворане, Радио телевизије Србије и познатог уредника Роберта Чобана, односно његове компаније "Цолор Медиа Цоммуницатионс". "Многи ће са сетом дочекати наш фестивал у новом руху.

Биће то увод у нови освит живота фестивала после две тешке и туробне године пандемије. Надамо се и да ће ова светска криза са Украјином у време када будемо имали фестивал 29. априла бити такође далека прошлост и ружан сан", рекао је Станковић и најавио да ће РТС емитовати директан пренос те ноћи. Бранко Кланшчек, уметнички директор фестивала, познати музички продуцент и менаџер, открио је да је трочлана селекциона комисија (Ана Рогљић, Марко Ðорђевић, Марко Спалевић) имала веома тежак задатак да одабере 18 композиција од преко 300 послатих песама. Све нумере ће се изводити уживо, не на матрицу, у пратњи Ревијалног оркестра РТС, који чини близу 50 музичара.

Награда публике се одређује путем смс порука, и новчани износи су 300 хиљада, 200 хиљада и 100 хиљада динара за прва три места. Подсетимо, пре 61 године - 17. априла 1961. на сцени Дворане дома синдиката, данашње Комбанк Дворане, почео је свој гламурозни живот престижни Фестивал забавне музике, који је био пандан тадашњем Опатијском фестивалу, као и Италијанском фестивалу у Сан Рему. Комбанк Дворана је откупила сва ауторска права “Београдског пролећа” од Удружења музичара рок, џеза и забавне музике Србије, и од сада је преузела комплетну организацију и реализацију фестивала.

Као специјалан увод у фестивал, 19. фебруара у Комбанк Дворани одржан је самосталан концерт музичке џез диве Бети Ðорђевић. Сличан концепт имали су фестивали у Црној Гори, "Сунчане скале" у Херцег Новом, као и у Будви - "Пјесма Медитерана" (1992). Покојни композитор Војкан Борисављевић оживео је овај фестивал 2009, 2010. и 2014. године под другим називом "Пролеће у Београду" у дворани Дома синдиката. На фестивалу ће 29. априла бити изведено 18 композиција које ће се такмичити у следећим категоријама: Најбоља композиција, Најбољи текст песме, Најбољи аранжман и Најбоља интерпретација, уз споменуту Награду публике.

Специјалну награду ће доделити медиј Наxи радио. Селекциона комисија донела је одлуке већином гласова, а Уметнички савет именује Стручни жири који чине председник и четири члана, чија имена ће тек бити откривена. Продаја карата за фестивал као будући спектакл ће кренути наредне седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана