Ћераћемо се још за смијех у публици

Цвија Мркоњић
Ћераћемо се још за смијех у публици

Бањалука - Премијера поетског рецитала "Ћераћемо се још" Драгослава Медојевића изведена је у пуној сали на позоришној сцени бањалучког Дома омладине.

Публика је аплаузом подржала колаж пјесама и прозе које је овај умјетник пажљиво бирао како би на најљепши начин обиљежио 35 година рада у Бањалучком студентском позоришту (БСП).

Посебну драж овом извођењу дало је пресвлачење и шминкање, које је Медојевић овај пут радио пред публиком. Посјетиоци су са знатижељом гледали како глумац лијепи браду и бркове и припрема се на сцени за сцену, што иначе ради иза завјесе.

- Настојао сам да рецитал буде што занимљивији, па сам кроз монологе говорио како смо се ћерали кроз историју и шта је заправо ћерање. Израз "ћераћемо се још" је заправо констатација, а не пријетња или обећање - казао је Медојевић.

Овај комад ауторски је пројекат Медојевића, који је један од оснивача БСП-а. Заљубљеници у магију театра уживали су један час у монолозима из "Горског вијенца", говору Мајора Гавриловића из филма "Свети Георгије убива Аждаху", Чеховљевом монологу о штетности дувана, те монолозима из представе "Семе", коју су радили у Бањалуци прије двадесетак година.

Драгослав Медојевић прошле године урадио је омаж своме учитељу глуме Луцијану Латингеру представом "Маргарета", за коју је тада казао да је била прекретница у његовој каријери.

- Овај комад пресудио је да се дефинитивно посветим позоришту. То је један од начина да захвалим Луци, мом пријатељу, великом глумцу, учитељу и драмском педагогу - казао је тада Медојевић.

Он је додао да нема намјеру да се бави режијом, а да је оживљавање "Маргарете" било на неки начин обрада Луцијанове режије.

Премијера ове представе, по тексту француског драматичара Армана Салакура, изведена је прошле године у октобру на сцени БСП-а, у којем је овај комад први пут изведен прије 34 године.

"Позориште у предграђу"

Најављено је и да ће Драгослав Медојевић поетски рецитал "Ћераћемо се још" изводити и по бањалучким мјесним заједницама, у оквиру пројекта под називом "Позориште у предграђу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана