Центар Симон Визентал објавио годишњу листу са највећим примерима антисемитизма

Tanjug
Foto: Printscreen

ЈЕРУСАЛИМ- Центар Симон Визентал објавио је годишњу листу од десет највећих примера антисемитизма у популарној култури, академским круговима и медијима широм свијета.

   "Ова невиђена бујица мржње према Јеврејима подстакла је антисемитске злочине из мржње и нормализовала анти-јеврејски говор мржње" наводи се на сајту центра Симон Визентал.
  
 "Политичари су понудили речи утехе јеврејским жртвама, али нису предузели ефикасне мере да сузбију нападе, док су дипломате УН и културна и академска елита често легитимисале мржњу према јеврејској држави", наводи се на сајту.
 
   На врху листе Центра налази се музичар Кање Вест због својих антисемитских изјава а прати га представница УН савјета за људска права у Палестини Франческа Албанезе која је, по наводима Центра Симон Визентал, упоредила јеврејску државу са нацистичком Немачком.
 
   На листи се нашао и Махмуд Абас, предсједник Палестине који је изјавио да је "Израел извршио 50 Холокауста над становницима Палестине", а Центар оптужује и власт Ирана за антисемитизам. 
 
   Поред тога, на списку се налазе и насилни напади на Јевреје у Њујорку, Чикагу, Лондону и Њемачкој, талачка криза у синагоги у Тексасу, а додају и приметан раст антисемитизма на америчким универзитетима, гдје се престижан Харвард универзитет нашао на врху листе.
  
 Остали на листи су Црни хебрејски Израелци, група афроамериканца у САД који тврде да су потомци библијских Израелаца, иако немају веза са традиционалном јеврејском заједницом, као и елитна изложба Документа Арт у Њемачкој која је, по њиховима ријечима, била препуна дјела са антисемитским ознакама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана