Часопис Књижевник - Огледало писане ријечи

Александра Маџар
Часопис Књижевник - Огледало писане ријечи

Бањалука - Двобројем у рукама читалаца (33/34) обиљежавамо десет година публиковања "Књижевника", часописа који је, међу ријеткима, "бранио" част књижевности и литерарног ангажмана у смутном времену ненаклоњеном умјетности.

Рекао је ово књижевник Миленко Стојичић, чија су дјела заступљена и у овом двоброју часописа, који десет година

(2003 - 2013) спаја писце из различитих земаља, њихову умјетност и културу у једну дивну цјелину звану књижевност.

- Обиљежавање јубилеја почело је на Међународним сусретима часописа и издавача "Ревиењ њитхин ревиењ" у Љубљани, гдје је књижевник Здравко Кецман представио наш "Књижевник" и промовисао антологију "Атлас европске лирике" - казао је Стојичић.

Стојичић се осврнуо на године у којима је овај часопис "растао" и под својим корицама из године у годину скупљао дјела настала у тренуцима инспирације значајних српских и европских писаца.

- Десет година живота часописа сазријева у метафору "руже времена" чије су латице "увијене" од стихова и реченица. Часопис "Књижевник" је из пепела друштвеног превида васкрсавао у феникса са крилима од корица и листова, на којима су објављене лијепе ријечи у различитим жанровским формама - подсјетио је Стојичић.

Овај књижевник не крије понос јер је дио једне књижевне цјелине за коју каже да је упркос "мркој капи" и сачу друштвене незаинтересованости ипак био и остао ријетко огледало писане ријечи у којем су се "видјели" писци и печати њихових литераријума.

- Овај свечани двоброј је "прототип" тематикума "Књижевника" протеклих десет година у којима читаоци могу уживати у јеврејској поезији Израела, пољских пјесника Леонарда Коена, Андре Шинкела, Еве Зоненберг - рекао је Стојичић.

Објективност

- Објективан књижевни арбитар лако ће "срачунати" умјетничку добит десетогодишњег "Књижевника", неколико антологијских избора прича и пјесама са различитих дијелова литерарног глобуса, преводи најпознатијих свјетских писаца, нови радови писаца са наших литерарних хемисфера који су израсли у сопствено име и презиме - рекао је Миленко Стојичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана