Чаројице представљају Српску

Александра Маџар
Чаројице представљају Српску

Бањалука - Музеј Републике Српске учествује на великој међународној изложби "Словенски карневали", која ће бити отворена у суботу у сједишту UNESCO-а у Паризу.

Национални музеј Српске француској публици представиће стари словенски обичај "чаројице", потврдио је виши кустос етнолог Владимир Ђукановић. Он је заједно са документаристом Николом Загорцем припремио материјал за дио поставке којом се РС представља у Паризу.

- Изложба има за циљ да повеже, сачува и унаприједи културне вриједности и традицију које су заједничке свим словенским земљама - рекао је Ђукановић.

Организатор је међународна невладина организација Форум словенских земаља са сједиштем у Љубљани, а у оквиру "Словенских карневала" биће приказани различити обичаји.

- "Чаројице" су стари словенски обичај у којем поворке маскираних младића обилазе села у периоду од Светог Николе до Божића. Симболично, оне представљају поворке душа предака које доносе плодност - објаснио је Загорац.

Клепећући звонима, како је казао, чаројичари играју и пјевају испред сваке куће у селу скупљајући дарове.

- Вјеровало се да ће љетина боље родити оним домаћинствима које посјете чаројичари. Ова изложба је идеалан начин да Музеј РС промовише историју, традицију и културу народа Републике Српске и БиХ - нагласио је он.

Радници националног музеја позвани су да присуствују отварању ове значајне поставке, али су уз сагласност директора Музеја РС Наде Пувачић одлучили да не иду из објективних разлога, узрокованих катастрофалним поплавама.

- Наш музеј није поплављен, али из солидарности са становништвом и колегама из музеја са поплављених подручја, сматрамо да наше присуство у Паризу сада није приоритет - истакао је Ђукановић.

Казао је да желе да путем значајног догађаја и челника Форума апелују на тешку ситуацију у Републици Српској и БиХ.

"Ноћ музеја" 7. јуна

- Ове године припремили смо богат програм за "Ноћ музеја", али смо због великих поплава морали да правимо мале измјене. Програм ће почети 7. јуна у 18 часова промоцијом "Народног буквара" Владимира Ђукановића - казао је Никола Загорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана