Чаробне изведбе бањалучкe виолинисткињe Јоване Раљић оставиле Кинезе без даха

Дејан Јовичић
Чаробне изведбе бањалучкe виолинисткињe Јоване Раљић оставиле Кинезе без даха

БАЊАЛУКА - Након што је почетком ове године магичним звуцима виолине опчинила публику у Јапану, бањалучка умјетница Јована Раљић вратила се недавно са нове азијске турнеје гдје је наступила као солиста и концертмајстор оркестра “Бечки виртуози” у седам кинеских градова.

Концертне сале у Шангају, Гуангџоу, Шензену и другим метрополама биле су испуњене до посљедњег мјеста, а искуство које је стекла у најмногољуднијој земљи свијета обогатило ју је у музичком и сваком другом погледу.

- Одржали смо осам концерата пред више од десет хиљада посјетилаца и пријатно сам изненађена публиком која је веома софистицирана и образована. Знало се десити да током извођења биса, када сам свирала соло виолинску композицију кинеског поријекла, читава сала пјева углас уз мене, што је било невјероватно. Ти моменти су учинили да се као умјетник осјећам инспирисано и доводили су ме до екстазе - рекла је Раљићева.

У Кину је стигла након боравка у Швајцарској гдје је позвана од стране интернационалног удружења виолинских такмичења EXCO и учествовала као доцент и ментор на мастеркласу са лауератима широм свијета који су се такмичили у узрасној категорији од 18 до 24 године.

Као дио тима од пет доцената, друштво су јој правили концертмајстор Лондонског симфонијског оркестра “Веселин Гелев”, реномирани солиста челиста Кристоф Кроизе из Швајцарске, њујорчански контрабасиста Кен Филијано из признатог Карнеги хола те познати швајцарски саксофониста Данијел Шнајдер.

- Турнеја је обухватала неколико градова, попут Цириха, Басела, Женеве и других, те најпризнатије музичке фестивале класичне музике, међу којима је био и фестивал у Луцерну. Изузетно сам почаствована што сам добила ову прилику и захвална сам позитивним реакцијама студената на мој рад. Постоји могућност да овакав сличан пројекат буде ускоро одржан у Њујорку - навела је Раљићева.

Прилику да ужива у њеним чаробним изведбама имала је током љета и хрватска публика, а посебно се издваја солистички концерт у Пулском народном позоришту кога је одржала уз клавирску пратњу аустријског умјетника Клеменса Цајлингера.

- Прва половина концерта била је испуњена виртуозним комадима и сонатама Брамса, Равела и Сен-Санса, а у другој сам комбиновала глас са џезом уз виолинску импровизацију.                                                                                                 Публика је испратила концерт овацијама а добили смо и дивне музичке критике – казала је Раљићева.

У протеклих десетак година одржала је на стотине наступа са Бечком, Мађарском, Пољском и Финском филхармонијом, као и са филхармонијом из Граца и Чешким симфонијским оркестром, а већ годинама борави у Аустрији, гдје је прва виолина симфонијског оркестра “Брукнероркестра” у Линцу и “Нидербајерише” филхармоније, градећи паралелно успјешну солистичку каријеру као концертни виолиниста.

Температурни шок

Путовање у Кину за младу Бањалучанку је био велики изазов, јер је лет ишао преко Абу Дабија и трајао је 17 часова, а како би стигли од једног до другог кинеског града морали су прелазити и по 2.500 километара.

- Пратио нас је прави температурни шок, јер смо само у једном дану доживљавали климатске промјене од 18 до 40 степени Целзијуса и обрнуто. Али Кинези су веома пријатан и гостољубив народ и осјећали смо се као код куће - испричала је Раљићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана