Буџет СФФ-а мањи за 500.000 КМ, институције и спонзори отказали подршку

Klix.ba
Буџет СФФ-а мањи за 500.000 КМ, институције и спонзори отказали подршку

Сарајево - Овогодишњи Сарајево Филм Фестивал организује се са најмањим буџетом у посљедњих неколико година, рекао је директор СФФ-а Мирсад Пуриватра на конференцији за новинаре у кину Meeting Point.

Сарајево Филм Фестивал је фестивал с буџетом од 1.250.000 еура и спада у категорију мањих фестивала у Европи, без обзира на то што је, када је његов значај и утјецај у питању, међу првих десет.

"Иза нас стоји једна изузетно тешка година која је била веома оптерећавајућа за све нас који смо радили фестивал. Промјене на политичком и економском плану у БиХ су се одразиле и на СФФ. До сада је 28 до 30 одсто буџета долазило из средстава институција на свим нивоима власти, а остатак од спонзора, партнера, фондација и властитих прихода од продаје улазнице", рекао је Пуриватра и споменуо буџете фестивала у Карловим Варима и Солуну, који су изнад шест милиона евра, а који, по величини и снази, нису изнад СФФ-а.

Овогодишњи буџет СФФ-а је смањен за 20 посто, а највећи ударац је, како је рекао челни човјек Фестивала, смањење средстава од Градске управе Сарајева, која је за разлику од протеклих година, када је за СФФ издвајала 200.000 КМ, ове године издвојила 50.000 КМ.


Тешка економска ситуација условила је и да поједини спонзори смање или прекину уговоре са Фестивалом.

"Тако је буџет спао на милион евра. Радити фестивал оваквог обима са 20 одсто мањим буџетом је изузетно тешко, али су, ипак, сви запослени одлучни да и ове године направимо што бољи фестивал у нади да ће бити боље", изјавио је Пуриватра.

Споменуо је да је СФФ аплицирао за средства из фонда Медиа Европске комисије за подршку култури, а према посљедњим информацијама је високорангиран и налази се међу првих пет фестивала у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана