Будва пријавила кандидатуру за Европску пријестоницу културе

Срна
Будва пријавила кандидатуру за Европску пријестоницу културе

ПОДГОРИЦА - Општина Будва пријавила је кандидатуру за Европску пријестоницу културе 2028. године, објављено је на сајту општине.

Предсједник општине Мило Божовић је у писму Европској комисији навео да је Будва са партнерима у потпуности спремна да се равноправно такмичи према условима и пропозицијама позива ЕУ.

Сваки град кандидат за ову титулу укључује и оближњу регију и околне градове/општине, па је у случају Будве било најцјелисходније да то буду општине Боке (Херцег Нови, Котор и Тиват), односно читава област Боке.

Влада Црне Горе је усвојила Информацију о пројекту "Будва-Бока 2028: Европска пријестоница културе", узимајући у обзир значај и бенефите предметног пројекта.

Тим пројекта "Будва-Бока 2028: Европска пријестоница културе" дуже од двије године ради на кандидатури у сарадњи са бројним домаћим и иностраним партнерима, градовима који су већ освојили престижну титулу Европске пријестонице културе.

Европска пријестоница културе један је од најзначајнијих пројеката ЕУ, који постоји од 1985. године и до сада је шездесетак градова носило ту престижну титулу, а од 2021. године за њу се такмиче и градови земаља које нису, али желе да постану чланице ЕУ.

Конкуренција за добијање титуле за 2028. годину је веома велика, јер у њој учествују градови из Норвешке, Швајцарске, Исланда, Лихтенштајна, Северне Македоније, БиХ, Албаније.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана