Будимир: Академија умјетности један од стубова културе Српске

Срна
Будимир: Академија умјетности један од стубова културе Српске

БАЊАЛУКА - Академија умјетности Универзитета у Бањалуци један је од стубова културе Републике Српске а свршени студенти Академије важни су у културном животу Српске и региона, рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир.

Будимир је, прије свечане академије поводом 25 година рада и развоја Академије умјетности, рекао да Академија константно напредује те да је показатељ доброг рада овогодишња велика заинтересованост свршених средњошколаца за упис у ту високошколску установу.

"Академија умјетности свој посао ради врло квалитетно. Кадар је попуњен, 55 наставника и више од 20 сарадника показује да смо успјели да организацијом три студијска циклуса попунимо и сопственим снагама кадар који сада озбиљно ради", истакао је Будимир новинарима у Бањалуци.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да се Академија умјетности посебно истиче јер су у свим областима умјетности у Српској, региону и свијету заступљени умјетници те академије.

"Готово да ниједан умјетнички догађај у земљама региона али и у свијету није завршен без учешћа чланова наше академије, било наставника, сарадника или студената", истакао је Гајанин. Он је додао да Универзитет у сарадњи са ресорним министарством и Владом Српске улаже напоре да се побољшају услови студирања и рада на Академији умјетности.

"Надам се да ће до краја ове академске године бити завршен студентски културни центар који ће у суштини бити и једна од наставних база наше Академије умјетности прије свега за студијски програм драмске умјетности", рекао је Гајанин. Говорећи о првом уписном року у нову академску годину, Гајанин истиче да је задовољан бројем заинтересованих средњошколаца да наставе школовање на Универзитету.

Он је навео да је заинтересованост слична као прошле године те да је око 1.630 кандидата остварило право уписа на факултете Универзитета. Гајанин је навео да ће Сенат Универзитета разматрати да свим кандидатима, који су били на првом уписном року и успјешно положили пријемни испит а нису се квалификовали на буџет, понуди преостала буџетска мјеста на другим студијским програмима.

Декан Академије умјетности Драгана Пурковић Мацан рекла је да Академија данас испраћа 25. генерацију студената и да планира отварање и нових одсјека.

"При крају нам је акредитација дизајна ентеријера, у процедури је снимање и дизајн звука. Тако да планирамо све оно што нам доноси вријеме и неке нове тенденције да имамо на нашој академији", рекла је Мацанова. Студент генерације студијског програма Драмске умјетности Марко Вујевић истакао је да је јако задовољан квалитетом студија бањалучке Академије умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана