Бронзана Матрјошка стигла у РС

Цвија Мркоњић
Бронзана Матрјошка стигла у РС

Мокра Гора - Студент Музичкке академије из Источног Сарајева Вања Ћирковић освојила је треће мјесто и добила бронзану "Матрјошку" на музичком "Бољшој" фестивалу класичне музике на Мећавнику на Мокрој Гори.

Трију хармоника "Assahra" са Факултета музичке уметности из Београда припала је златна "Матрјошка", а сребрна је отишла у руке Павлу Крстићу из Музичке школе "Исидор Бајић" из Новога Сада.

Манифестација на Мећавнику завршена је у суботу увече додјелом награда, а Ћирковићева је и раније освојила значајна признања као што је прво мјесто на Међународном дјечијем и омладинском фестивалу "Таленти без граница" у Санкт Петербургу у Русији.

Одлуку о најбољима донио је жири у саставу: академик Исидора Жебељан (предсједник), пијаниста Александар Маџар и професор и декан Музичке академије у Новом Саду мр Зоран Крајишник.

На манифестацији коју је прошле године основао редитељ Емир Кустурица такмичило се стотинак учесника из средњих музичких школа и академија из Србије и Републике Српске. 

Тема такмичарског дијела било је извођење класичних и савремених руских композиција. На сценском спектаклу на отвореном посјетиоце су дочекале и свјетске звијезде класичне музике - пијаниста Денис Мацујев, виолинисткиња Алена Баева, пијаниста Александар Маџар, као и Чешки народни симфонијски оркестар.

Идеја оснивача фестивала Емира Кустурице јесте да се промовише што већи број младих талентованих музичара из средњих школа и академија из Србије и Српске са жељом да се овај догађај уврсти међу најзначајније европске и свјетске фестивале класичне музике.

Међу најзначајнијим гостима била је и Алена Баева која свира виолину направљену у мајсторској радионици чувеног Антонија Страдиварија, а сада је власништво Руске државне колекције.

- Ове године нам се пријавио велики број студената и ђака из школа и академија широм Србије и Републике Српске, а селекција је била и много тежа јер је пријављено много квалитетних извођача - рекао је селектор такмичарског програма Дејан Спаравало.

Филмски програм

У оквиру фестивала приказано је и неколико филмова, руских класика. То су "Огледало" Андреја Тарковског, који се добро уклопио у атмосферу фестивала као увод, као и анимирани "Чебурашка" Романа Качанова, настао седамдесетих у совјетској Русији. Публика је имала прилику да погледа и филм "Ја сам Куба" Михаила Калатозова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана