Бркови и учење страних језика као домаћи задатак бањалучких глумаца

Александра Глишић
Бркови и учење страних језика као домаћи задатак бањалучких глумаца

Бањалука - Пут од драмске улоге исписане на листу папира до лика на позоришној сцени није једноставан, а бањалучки глумци кажу да имају детаљне припреме за сваку представу.

 - У досадашњем глумачком раду нисам имао неких екстремнијих захтјева што се тиче мог физичког изгледа, нпр. читали сте како холивудски глумци смршају или се удебљају по 30 килограма за потребе улоге коју играју. Ми нисмо та продукција и дуго ће времена проћи док код нас заживи та врста посла и кинематографија која то захтијева и може све то да плати - каже глумац Александар Стојковић Пикси који је публици познат по улогама у бројним представама Народног позоришта Републике Српске.

Осим у позоришту, Стојковић је имао прилику да игра и филмовима и серијама.

- Највише што сам је за потребе филма морао да урадим је да се не бријем два мјесеца да ми не би морали лијепити вјештачке бркове јер се то у кадру примијети - присјетио се глумац који се може похвалити лепезом ликова које је тумачио.

Послије вишегодишњег искуства сматра да визуелни дио није оно што је најважније у овом послу. 

- Физички изглед није пресудан за глумца кад изађе на сцену, он може да помаже. Добра маска или костим немају значаја ако глумац са сцене не каже истину, или му публика не повјерује да је он човјек којег у том тренутку игра - увјерен је Стојковић.

Глумац који је такође члан ансамбла националног театра Српске Љубиша Савановић каже да су припреме за сваку нову представу захтјевне. 

- Највеће физичке трансформације имао сам у представама "Народни посланик" и "Подвала". Увијек се трудим да проникнем у проблем улоге и да одатле црпим информације и за физичка прилагођења. Сваки глумац је другачији и што прије освијести своје мане и врлине, физичке и психичке, може више да направи - рекао је Савановић.

Да сваки нови пројекат представља изазов потврдила је и глумица Дјечијег позоришта Републике Српске Ђурђа Бабић.

- Играла сам заиста разноврсне ликове као што су Мерилин Монро, Биберче, Рак Себастијан из "Мале Сирене", Даницу у "Народном посланику"... Најзанимљивија ми је улога Ланса из Шекспирова "Два витеза из Вероне" и Френка Фуртера из мјузикла "The Rocky horror show", гдје сам играла трансвестита и пуштала длаке испод пазуха - испричала је Бабићева.

Ипак, за неке од пројеката морала је додатно да учи.

- За улогу принцезе Креонтове кћери из "Медеје" коју сам играла у Француској у Палезоу морала сам савладати француски језик за врло кратко вријеме. Логично, јер је улога била на француском - присјетила се Бабићева додајући да најквалитетнију трансформацију представља физички и духовни склад глумца.

Перике

- Играо сам у представи где сам имао задатак да тумачим различите ликове, стављао бркове, перике, мењао костиме, и слично. Физички изглед помаже глумцу дефинитивно, али у смислу да глумац буде способан да се трансформише и да то буде интересантно и гледљиво - каже глумац Народног позоришта Републике Српске Владимир Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана