Британски музеј пронашао неке од 2.000 украдених предмета

СРНА
Британски музеј пронашао неке од 2.000 украдених предмета

ЛОНДОНј - Сматра се да је око 2.000 предмета украдено из Британског музеја, али су нека и пронађена, саопштио је председник Британског музеја Џорџ Озборн.

Он је у изјави за ББЦ признао да је репутација музеја нарушена, али је рекао да је у питању "неред који ћемо да рашчистимо".

Британски музеј је прошле недеље саопштио да је утврђено да су одређени предмети из колекције „нестали, украдени или оштеćени“, што је довело до отпуштања једног запосленог и истраге лондонске полиције. Међу несталим предметима су златни накит и драгуљи од полудрагог камења и стакла од 15. века пре нове ере до 19. века нове ере, саопштили су из музеја. Озборн, који је именован за председника музеја у јуну 2021., рекао је за ББЦ да је музеј "веć почео да враćа неке од украдених предмета".

„Вјерујемо да смо били жртве крађа током дужег временског периода и да се искрено могло учинити више да се оне спрече“, нагласио је Озборн.

Упитан где се налазе нестали предмети, он је рекао да "неки чланови антикварне заједнице активно сарађују са музејом" и да је уверен да ће "поштени људи" вратити ствари за које се утврди да су украдене, али је признао да "други можда неће".

Основан 1753. године, Британски музеј је сакупио колекцију од око осам милиона предмета, али је од 2019. само око 80.000 било изложено за јавност, док је остатак био у складишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана