Бранку Самаровском Велика награда за глуму

Танјуг
Foto: agencije

Аустријски глумац, пореклом из Београда, Бранко Самаровски, добитник је Велике награде за глуму која ће му бити уручена на филмском фестивалу "Диагонале 2022" у Грацу.

Управа фестивала саопштила је да ће позоришни, филмски и телевизијски глумац добити ову значајну награду у облику умјетничког дјела Константина Лузера.

"Бранко Самаровски приказао је своју глумачку ширину не само у позоришту, већ и у филмовима. Он радо приказује екцентричне, чудне и увијек људске карактере, без којих би аустријски филм био много сиромашнији. Он је мајстор са шармом, памети и храбрости", истакли су чланови жирија Уте Бајмхакл, Кристијан Конрад, Мари Кројцер, Аугуст Шмелцер и Кристина Шпренгер.

У сатири "Млади монах" из 1978. године је Самаровски први пут, у споредној улози, глумио у једном филму.

Након тога он је учествовао у бројним филмским и телевизијским продукцијама.

За улогу инвалида у телевизијском филму "Побуна" из 1993. године он је добио "Златни кадар" за најбољу глуму од Удружења аустријских камермана.

Прво ангажовање у позоришту Самаровски је имао 1966. у Грацу, те је потом играо и у Њемачкој.

Од 1991. он је члан бечког "Бургтеатра".

Самаровски је рођен 1939. у Београду, гдје је у Земуну, у дијелу у којем су биле настањене Дунавске Швабе живио до своје пете године, када је његова породица избјегла у Аустрију.

Као 14-огодишњак он је започео учење заната бравара у Салзбургу, а поред бављења тим послом он је наступао и у позоришту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана