"Бранковом колу" уручена "Повеља Града Сремских Карловаца"

Срна
Foto: гс

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Културној инститицији "Бранково коло" уручена је "Повеља Града Сремских Карловаца" поводом 50 година успјешног постојања.

"Повељу" је "Колу" додијелила општина Сремски Карловци за изузетан допринос развоју културе током полувјековног трајања и његовања угледа тог сремског града, као јединственог мјеста српске културе и духовности.

Предсједник "Бранковог кола" Ненад Грујичић рекао је да ово високо признање представља златну пупчану врпцу између Сремских Карловаца и "Бранковог кола".

"Не постоји словеснија награда која би при чину свечаног уручења више осветлила значај, личност и поезију Бранка Радичевића у Сремским Карловцима и српском језику", додао је Грујичић.

Он је нагласио да се у успјешном полувјековном трајању "Бранково коло" наметнуло као утицајни корективни фактор српске пјесничке, умјетничке и културне сцене.

"Тај фактор недосмислено показује да су нетачне тезе о крају поезије, књижевности, уметности и културе", рекао је Грујичић.

Он је истакао да је "Коло" увијек било на трагу афирмације пјесника и умјетника свих генерација.

"Стварајући услове за афирмацију песника и уметника разних генерација у Сремским Карловцима и на Стражилову, са богатим садржајима и програмима они су временом постали образац квалитета и вредности", додао је Грујичић.

Према његовим ријечима, (пост)модерни свијет константно пријети поезији демонским сценаријима и апокалиптичким визијама.

"Али, таленат као Божји белег при рођењу, и кроз време стечен дар за дар, представљају меру за меру у сталној духовној борби и освајању слободе у свету деструктивних порука и материјалистичке прелести", навео је Грујичић.

Он је рекао да је "Бранково коло" у полувијековном трајању увијек посвећивало посебну пажњу младим талентованим пјесницима и "њиховом етаблирању у јавни културни живот са јасном институционалном подршком".

Општина Сремски Карловци додијелила је ово признање "Бранковом колу" за изузетан допринос развоју културе током полувијековног трајања и његовања угледа Сремских Карловаца као јединственог мјеста српске културе и духовности.

У образложењу се наводи да је "Коло" примјер репрезентативног третирања и афирмисања пјесника и писаца, драмских, музичких и ликовних умјетника, филозофа и духовника.

"Бранково коло" је културна институција која организује истоимену велику пјесничку манифестацију посвећену Бранку Радичевићу (1824 – 1853), једном од највећих лирских пјесника европског романтизма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана