Бранково вријеме тек долази

Дијана Дујић
Бранково вријеме тек долази

Добој - Бранко Ћопић не може да стане ни у један рам и сви ми који говоримо о њему и његовом дјелу је мало у односу на оно што је Бранко писао и оставио генерацијама.

Истакао је ово предсједник Фондације "Бранко Ћопић" из Бањалуке Светозар Личина на књижевној вечери, која је у четвртак увече организована у Умјетничкој галерији добојског Центра за културу и образовање поводом стотину година од рођења великог писца Бранка Ћопића.

Осим Личине, на књижевној вечери учествовали су пјесници Јованка Стојчиновић-Николић и Петар Ђаковић, те књижевник Ранко Павловић.

Присутним љубитељима писане ријечи, прије свега, љубитељима дјела Бранка Ћопића, Личина је казао да Бранково вријеме тек долази и да 26. март 1984. године није био његов посљедњи дан.

- Он је и сада међу нама. Дођете ли у подножје Грмеча, у родно село Хашане, срешћете тамо његове јунаке, комшије, скитнице, срешћете многе који као да је Бранко ту - казао је Личина.

Он је додао да је Бранко носио двије главе и то једну реалну, а другу сву у машти, сновима и тежњама да створи бољи свијет у својој литератури.

- Прочитајте "Башту сљезове боје" или било које друго његово дјело, ви ћете се одморити и заборавити на свакодневне невоље и тегобе. Ви ћете бити смјештени у једну бајку, сан, нешто што је Бранко желио да у животу има, а то је да пружимо један другоме пријатељску руку и да не заборавимо да смо само пролазници у овом свијету - испричао је предсједник Фондације "Бранко Ћопић".

Свјетски и европски писац, романсијер, пјесник, анегдотичар и писац многих других жанрова иза себе је оставио најобимније дјело у српској књижевности.

- Преко 2.000 наслова, преко десет милиона примјерака тих наслова, сваки други Југословен је у то вријеме имао неку његову књигу. Писац који је још за живота врло рано ушао у читанке, што је сан свакога пјесника, а онда је ушао у школску лектиру и постао први наш савремени професионални писац који је живио од своје професије. Један од људи који се мјери по лиризму, умору и мекоћи своје душе, тако да ми говоримо о два Бранка. Бранку веселом, расположеном који нас насмијава, и оном тужном Бранку - ријечи су Личине који истиче да Бранкова литература нуди смијех, живот, збиљу, машту, бајковити свијет који је једнако драг и одраслима и дјеци.

Књижевник Ранко Павловић казао је у години у којој се обиљежава један вијек од рођења Бранка Ћопића, да је ово прилика да се подсјети на једно заиста импресивно дјело једног од најчитанијих, најпревођенијих, најпопуларнијих писаца са ових простора.

Језик

- Бранко је писао народним језиком да га може свако разумјети и то је било вријеме које је прославило Бранка. Он се налази у свим читанкама. Његова "Јежева кућица" је интересантна за све узрасте. Он је стално међу дјецом и људима са својом ликовима и дјелима као што су Николетина Бурсаћ, "Башта сљезове боје" и многим другим непролазним дјелима - рекла је пјесникиња Јованка Стојчиновић-Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана