Бранко Ћопић неправедно запостављен

Александра Маџар
Бранко Ћопић неправедно запостављен

Бањалука - Трећи симпозијум о стваралаштву великана писане ријечи Бранка Ћопића - "Ћопићевско моделовање реалности кроз хумор и сатиру", који је организован у оквиру истраживачког пројекта "Лирски, хумористички и сатирички свијет Бранка Ћопића", почео је јуче у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Пројекат је окупио око 82 учесника из Београда, Новог Сада, Тузле, Црне Горе, Словеније, Аустрије, Хонгконга. Неки од учесника своја излагања одржаће путем мреже која пружа услуге интернет телефоније, "скајпа".

- Велики писац Бранко Ћопић у БиХ и Републици Српској није на мјесту на којем заслужује да буде. Овај симпозијум је веома важан, јер захваљујући руководиоцу пројекта Бранку Тошовићу и његовом стручном тиму из Граца, данас имамо могућност да учимо како треба читати, тумачити и представљати Ћопића - рекла је на отварању симпозијума помоћник министра за културу Републике Српске Ирена Солдат-Вујановић.

Она је истакла да говорећи о Бранку Ћопићу чувамо сопствени језик, промовишемо име и дјело књижевника који је давно изашао из граница у којима ми живимо.

Носиоци овог међународног пројекта су Институт за славистику универзитета "Карл-Франк" у Грацу и Народна и универзитетска библиотека РС уз помоћ Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Директор Народне и универзитетске библиотека РС Љиљана Петровић-Зечић није крила задовољство што је библиотека дио значајног пројекта.

- Посебан значај симпозијума је у томе што ће у току три дана књижевност и наука о језику кроз ове радове проговорити о овом великом књижевнику и дати значај који до сада није имао - нагласила је Петровић-Зечић.

Руководилац пројекта о Бранку Ћопићу је Бранко Тошовић, који је професор на Универзитету "Карл-Франк" у Грацу.

- Бранко Ћопић је неправедно заборављен и запостављен и управо због тога сматрам да овај пројекат даје нову могућност да се шира публика упозна са једним великаном и умјетником. А ако неко треба да се врати Ћопићу, онда је то Крајина и Република Српска - истакао је Тошовић.

Најавио је да ће сљедеће године тема симпозијума бити "Однос мушкарца и жене у Ћопићевом дјелу".

У оквиру симпозијума у холу библиотеке отворена је изложба "Бранко Ћопић, живот и дјело - велики Ћопић у малом свијету" ауторке Ратке Марић. Симпозијум Ћопићу у част биће завршен сутра.

Учесници

- Бранко Ћопић је писац који говори таквим језиком који већ нестаје у нашој свести. Ако је битно одређење човека говор, игра, треће је смех. Ћопић је ту ненадмашен. Данас ћу говорити о зрелом хумору у "Башти сљезове боје", настале у завршној фази његовог стваралаштва. Са уживањем сам поново читао Ћопића и дошао на овај скуп - рекао је један од учесника симпозијума професор доктор Милош Ђорђевић из Београда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана