Божовић: Дођите да видите одакле сте

СРНА
Божовић: Дођите да видите одакле сте

ГРАЧАНИЦА - Чувени српски филмски, позоришни и телевизијски глумац Петар Божовић позвао је просвјетне раднике и Министарство културе да дјецу из централне Србије не одводе на екскурзије у Рим и Беч, већ на Косово да виде цркве.

"Овде дођите да видите одакле сте, па ћете са тим осећањем имати један чвршћи став у односу на друге када будете причали са њима", рекао је Божовић синоћ након што је у Дому културе у Грачаници говорио мисли Светог Николаја Велимировића и Његошеву "Лучу микрокозму", али и текстове Матије Бећковића

Божовић је навео да су дјеца са Косоваи Метохије одрасли људи.

"Она, нажалост, немају детињство и немају могућност да се мазе и опусте, али она су у односу на ту детињу искреност коју имају по природи и зрелост коју им је живот наметнуо, мислим да би цело српство требало да их има као иконе и да се угледа на њих. Силеџије су силеџије и они отимају, али наша духовна снага је толико јака на Косову", поручио је Божовић, пренио је Радио КиМ.

Петар Божовић ће са истим програмом наступити данас у Призрену у Богословији "Свети Кирило и Методије", сутра у Гимназији у Гораждевцу, а дан касније у Осојану у Основној школи "Радош Тошић", те 24. фебруара у Дому културе "Стари Колашин" у Зубином Потоку.

Гостовање Божовића на Косову и Метохији организовао је Бранислав Баћевић, власник фирме "Транспортшпед", који је истакао да једном годишње увијек издвоји вријеме да дође на Космет и доведе људе који ту никада нису били.

"Долазим да разбијем илузију некима тамо да је Косово територија. Није Косово територија, оно је наше срце и душа. Направио сам програм са Петром, договорио се са директором Дома културе `Грачаница` Живојином Ракочевићем недељу дана проведемо на Косову и покушамо да вас увеселимо са по неким тренутком, да видите да мислимо о вама и за вас", навео је Баћевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана