Боса Остић, умјетница, за “Глас Српске” о креацијама и бренду БОСА: Њежност и снага на свили

Илијана Божић
Боса Остић, умјетница, за “Глас Српске” о креацијама и бренду БОСА: Њежност и снага на свили

БАЊАЛУКА - Умјетност сам увијек проналазила у свему, чак и тамо гдје је није било, замишљала сам да је ту. Једном ријечју, ескапизам. Тако је и са одјећом, имала сам визију да су то умјетничка дјела, и јесу, уз кимоно, у ствари, добијате и умјетничко дјело.

Казала је то за “Глас Српске” академска сликарка Боса Остић која је покренула свој бренд БОСА и која дизајнира модне додатке - мараме од свиле и наруквице, а по наруџби и кимона на којима ручно осликава умјетничка дјела славних умјетника.

- Ова умјетност у покрету мами погледе, а то и јесте био циљ. На марамама су присутни апстрактни дезени, дизајн прилагођавам марами у зависности од тога који ефекат желим да постигнем - објаснила је она.

Како је казала говорећи о почецима, све је почело у средњој школи, када је кренула да експериментише са одјећом коју је имала, тачније да ради њен редизајн.

- Првобитна идеја била је осликавање одјеће, најчешће су то били апстрактни дезени. Жеља за тим наставила се и док сам студирала. То сам тада радила искључиво за себе. Било ми је интересантно да неким одјевним предметима дам нови изглед и да све то изгледа необично. Прекретница приче била је када сам на бијелом кимону осликала чувену слику “Пољубац” Густава Климта - испричала је Остићева.

Истакла је да је, након што је његову фотографију подијелила на друштвеним мрежама, кимоно привукао пажњу и заинтересовао многе.

- Нисам дуго размишљала, од тог момента наставила сам да радим кимона, а недуго послије тога представила сам и свилене мараме које су се издвојиле због подесивог каиша на копчање - рекла је она.

Нагласила је да велике мараме имају један до три каиша, а мале само један. Ови одјевни предмети, када се ставе око врата, постају ефектни и претварају се у накит.

- Велике мараме због подесивог копчања могу да се носе на више начина, тако да су функционални модни додатак. Све мараме су ручно осликане, што их додатно чини посебним - објаснила је Остићева.

Како је казала, кимона су универзални комади који се могу носити на више начина.

- Кимоно може да остане кимоно, може да буде хаљина, а може се комбиновати и уз остале одјевне предмете. Издваја га његово ручно осликавање. Сва кимона су ручно осликана и јединствена - казала је она.

Остићева ради на свили, а према њеним ријечима, док је стварала скице за дизајн марама, размишљала је о материјалу. Када је одлучила да мараме имају подесиви каиш на копчање и да их осликава, изабрала је свилу.

- Материјал њежан као латице руже са каишем који има одређену јачину даје посебан ефекат. Ефекат њежности и јачине. Било ми је битно и да се материјал благо пресијава, али да буде пријатан за кожу. Наравно, ту је и осликавање материјала, од истога стварање нови. На овим материјалима могу се постићи ефекти које сам жељела и замислила, а да приликом сликања не губе на вриједности, него добијају на значају - испричала је Остићева.

Уз мараме, кимона и шалове почела је да ради марама наруквице, такође са подесивим каишем. Говорећи о покретању бренда у држави која нема развијену модну индустрију, Остићева је истакла да, како је било јуче, тако је данас, а тако ће бити и сутра - тешко.

- Можда и више него тешко, али никада нисам размишљала да одустанем од своје умјетности упркос свему, а није ни она од мене одустала - рекла је она.

Планови

Остићева је истакла да у наредном периоду планира да представи прољетну колекцију марама и наруквица.

- Већ увелико радим на новим марамама и њиховим дезенима. Радујем се што ћу ускоро, поред овога што сам до сада представила, свој рад оплеменити нечим новим и веома интересантним - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана