Боса Остић, умјетница, о изложби "Чекајући свица": Трагање за свјетлом у себи и ван себе

Илијана Божић
Боса Остић, умјетница, о изложби "Чекајући свица": Трагање за свјетлом у себи и ван себе

ШАМАЦ - Изложба "Чекајући свица" умјетнице Босе Остић, која нас одводи у свијет трагања за свјетлом, биће отворена у четвртак од 19 часова у галерији "Стари сат" у Центру за културу Шамац.

Умјетница Боса Остић, говорећи о овој поставци за "Глас Српске", истакла је да назив изложбе наговјештава ново истраживање свјетлости.

- Поставка "Чекајући свица" обухватиће неколико слика из претходне серије под називом "Воларе", али и нове слике које су настале у току новог истраживања које планирам додатно да употпуним - објаснила је Остићева.

Нагласила је да је ова изложба интересантна, јер ће се у простору наћи слике у којима је на један имагинаран начин трагала за свјетлом на небу, а супротно од њих биће слике у којима је трагала за свицима и свјетлом које лети, дише, импресионира и сија у тами.

- Свитац је за мене биће свјетлости, његова појава, постојање и свјетлост ме инспирисала да га чекам. Свјетлост у тами овог бића постаје моја даља инспирација - рекла је Остићева.

Истакла је да свице приказује онако како они изгледају, али и онако како их она види и осјећа.

- Свитац је метафора која симболизује свјетло у себи и свјетло ван себе. Скоро да не постоји особа која није покушала да ухвати свица, да ли због њега као бића или његове свјетлости - закључила је она.

На рад Босе Остић осврнуо се сликар и професор Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Радослав Тадић који је навео да се свјетлост, посматрана са више аспеката, доводи у везу са оним што је на нивоу слутње, вјеровања, што упућује на оно иза појавног, што је још један од квалитета који ови радови присвајају. Он додаје да Остићева посвећеност амбијенту доказује трудом да за сваку галерију у којој излаже направи намјенски нови рад.

- У најновијим радовима Остићева успоставља приснији однос са природом, слика свице. За свице каже да нису бића таме, већ свјетло у тами - навео је Тадић у образложењу о раду ове умјетнице.

Биографија

Боса Остић дипломирала је сликарство 2020. године на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, у класи Радослава Тадића под чијим менторством је наставила мастер студије. Самосталне изложбе које је до сада реализовала су "Воларе", "Тамо", "Облаци /облици" и "Поља".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана