Борка Томовић, глумица, за “Глас Српске”: Добрим мислима и дјелима чувамо себе и друге

Миланка Митрић
Борка Томовић, глумица, за “Глас Српске”: Добрим мислима и дјелима чувамо себе и друге

Све што радимо у животу је, на овај или онај начин, борба добра и зла. Да ли покушавамо да победимо неког спољашњег непријатеља, или је то “зло” нешто што није добро у нама самима, али у сваком случају, та борба је оно што нас води напред у животу и кроз ту борбу ми покушавамо да постанемо (надам се већина нас) добри људи.

Рекла је ово за “Глас Српске” глумица Борка Томовић, говорећи о серији “Црна свадба”, у којој је играла Весну Ђурић, која је крајем прве сезоне открила право лице - лице капетана.

- У серији “Црна свадба” је та борба представљена на интригантан начин, у жанру паранормалног/религиозног хорора-трилера и то је оно што је везало гледаоце на прву лопту. А опет, они посматрају судбине ликова и поново је у центру збивања човек и његова борба – додаје она.

ГЛАС: С обзиром на то да су различита вјеровања, приче и предања и данас жива у одређеним дијеловима – колико то може да буде опасно? И колико сте, прије припремања улоге, истраживали о томе?

ТОМОВИЋ: Највећи део истраживања обавили су аутори серије, а ми глумци смо, интригирани оним што смо добили као материјал, наставили да читамо текстове на ту узбудљиву тему. Публика увек треба да има на уму да је ауторско-глумачки рад увек наша уметничка интерпретација веровања, и да је као таква подложна променама које су нам потребне да бисмо испричали причу. Слично као са историјском фикцијом - те приче служе као база да се исприча прича која је универзална.  

ГЛАС: У чему наћи рационално објашњење за необјашњиве појаве?

ТОМОВИЋ: Свакодневно присуствујемо разним случајностима које приписујемо некој интервенцији “одозго” или како ко већ то тумачи. Јунг се, нпр. бавио теоријом синхроницитета – безузрочне повезаности. Волим да запажам такве појаве у животу. И древне науке су се бавиле таквим стварима. То је занимљиво штиво за читање и размишљање. И занимљиво је држати очи широм отворене, али да је рацио ту да нас “уземљи”. 

ГЛАС: Сукоб добра и зла је у ствари сам живот и све што се дешава у свијету сваког дана. Да ли је човјечанство на правом путу и могу ли појединци бити свјетлост која ће превагнути у цјелокупном мраку у који свијет све више залази?

ТОМОВИЋ: Човечанство свакако није на правом путу, новац је постао наша нова религија и једина водиља у животу. То је тужно. Ипак, надам се да постоје појединци какве помињете и трудим се да такве нађем и у свом окружењу. Победа над злом (да наставимо да користимо ту терминологију) никада неће бити коначна, то смо кроз живот већ научили, али борба је оно што животу даје смисао.

ГЛАС: Како да сачувамо себе и добро у себи (и око нас)?

ТОМОВИЋ: Добрим мислима и добрим делима. Неокретањем леђа онима којима је наша помоћ потребна. И наравно, уметношћу, било уметничким радом или уживањем у њој као публика.

ГЛАС: Што се осталих улога тиче, на чему тренутно радите и на чему бисте у будућности вољели да радите?

ТОМОВИЋ: Волела бих да радим овако као што сам до сада радила: да учествујем у пројектима у које верујем и за које мислим да су добри. Не мислим више о конкретним улогама, већ о укупном смеру у ком бих волела да идем.

ГЛАС: Бавите се креативним радом са дјецом, кроз позориште и глуму. Каква су Ваша искуства што се тога тиче?

ТОМОВИЋ: То је један од видова моје борбе. И с обзиром како дивне саборце имам, у тој борби уживам и сматрам то једном од најсмисленијих ствари којима се бавим. Уче они од мене, али можда још више ја од њих.

ГЛАС: Колико је професорски рад благотворан и важан за Вас?

ТОМОВИЋ: Професор је онај који подучава. А ја сматрам да је добар професор онај који учи од својих ђака и онај који подстиче размену мишљења, идеја, ставова, енергија. Трудим се да тако радим са децом и осећам колико је то добро и за њих и за мене.

ГЛАС: Како посматрате серијску и филмску продукцију у Србији и регији? Мислите ли да повећана продукција може да одведе до свјетског тржишта, и колико је то позитивно?

ТОМОВИЋ: Ако улазак на светско тржиште значи да радимо квалитетно, онда то свакако подржавам. Чињеница је да се никада није више радило, а у том мору постоје и добре и лоше ствари. Публике има за све, али ми треба да се потрудимо да буде више ових квалитетних садржаја који не служе само да се потроши неки буџет - дакле, да се не снима “само да би се снимало”, већ да иза свега постоји нека мисао.  

Порука

ГЛАС: За крај, шта бисте поручили нашим читаоцима, с обзиром на то да ускоро улазимо у нову годину, која, као и увијек, макар симболично представља нови почетак?

ТОМОВИЋ: Поручила бих да не чекају 1. јануар да би ушли у нове почетке. Сваки дан је нови дан, а давно су много мудрији од нас рекли: Carpe diem.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана