Борјана Мрђа: Слике руше стереотипе

Александра Маџар
Борјана Мрђа: Слике руше стереотипе

Бањалука - У новим радовима бавим се универзалнијим приступом тијелу и пратим модификације тјелесне слике кроз модне трендове, шминку, одјећу и предрасуде о улогама и визуелним идентитетима жена који им се намећу од дјетињства.

Ријечи су ово академског сликара Борјане Мрђа из Бањалуке, која припрема изложбу нових дјела насталих у њеном креативном свијету. Казала је да публику очекују цртежи, слике и објекти који су у техничком смислу веома захтјевни.

Заљубљеници у умјетност њену самосталну изложбу "Промјенљиво тијело" имали су прилику да виде у Музеју савремене умјетности Републике Српске, а парцијално је излагана и у другим градовима.

- Изложбу видим као пресјек рада и истраживања у једном периоду. Ова поставка била је селектовани пресјек четворогодишњег рада. Желим да сљедећа самостална изложба буде искорак у техничком и контекстуалном погледу, а да се природно наставља на досадашњи рад, зато не журим - казала је Мрђа.

Објаснила је да се стварајући нове радове враћа традиционалнијем приступу у техници, али се и даље наслања на причу о тијелу и тјелесној слици.

- Радови за сада нису толико интимни као претходни и више се реализују прочишћеном симболиком и знаковитошћу. Визуелно су ми најзанимљивији догађаји тјелесне трансформације или промишљеног креирања физичког изгледа и личности. Интересантна ми је појава стварања нових идентитета, што због личног задовољства, што због додворавања универзалном тјелесном моделу или привлачења медијске пажње на себе - објаснила је умјетница.

Вођена исконским поштовањем према времену и процесима у животу који доводе до продукције умјетности природно, ненасилно и непосредно, Мрђа је нагласила да ако нема шта ново да каже, неће се ни трудити да прича.

Сликарка се осврнула и на сличности и разлике између домаће и међународне ликовне сцене.

- Већи европски центри имају неупоредиву предност у бројности галеријских простора и културних институција. Чини ми се да имамо једнако квалитетне и специфичне умјетнике. Могу чак бити храбра па рећи да наши умјетници имају занимљивије и смјелије радове, иако нису тако бројни на међународној сцени - закључила је Мрђа.

Искреност

- Изазов приликом стварања је свака нова идеја коју треба опредметити, учинити видљивом, препознатљивом, функционалном за посматрача. Живот се невјероватном сличношћу пресликава у дјело и свака непроживљеност или неискреност се лако може осјетити у интерпретацији. Хоћу да кажем да изазове проналазим у конкретним животним искуствима, посматрању, трагању, покушајима и неизоставним грешкама. Остати искрена и своја у томе што радим, то ми је највећи изазов - истакла је Борјана Мрђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана