Борис Лазић - Писање као пут кроз традицију

Александра Маџар
Борис Лазић - Писање као пут кроз традицију

Бањалука - Добити награду која носи печат српског романтизма за мене пре свега значи да жири Бранковог кола потврђује да су кључни елементи мог књижевног рада, да парафразирам Мешу Селимовића, у најдубљем сродству са српском књижевном традицијом.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник који живи и ради у Француској Борис Лазић, овогодишњи добитник престижне награде "Стражилово" за 2013. годину за књигу "Капи сласти" у организацији "Бранковог кола" из Сремских Карловаца.

Лазић је у свом књижевном животу до сада приредио четири антологије: савремене француске и старе мексичке поезије на српском језику и двије антологије новије српске поезије на француском, а како каже, назив за књигу "Капи сласти", по једној љубавној пјесми, одредио је уредник издања.

- Наслов је по једној љубавној песми и њега је одредио уредник издања. Изворни наслов књиге је "Сонет тишине" и мислим да боље одговара извесном осећању узалудности којим сам обојио целокупну збирку - испричао је Лазић.

Овај књижевник, који је себе пронашао у бескрајном свијету писане ријечи, аутор је шест пјесничких и шест прозних књига.

Када је ријеч о инспирацији приликом стварања овог књижевног дјела, Лазић каже да се водио питањем идентитета.

- Најпре сам се водио питањем идентитета појединца у биполарном систему биомасе и биовласти, затим питањем идентитета књижевног текста - одувек сам певање схватао и као врсту дијалога с традицијом, са претходницима - истакао је он.

Како је жири Бранковог кола навео, у књизи "Капи сласти" превладава еклектички принцип посматрања свијета.

- Песме су му разнородне и по форми и по тематским круговима. Лазић је аутор билингвалне матерње снаге, стваралац на два језика, који у песме фингира плодне утицаје француских и српских корифеја поезије, што овој збирци даје ретку лепоту песничке уметности - навео је жири у образложењу.

Награда "Стражилово" додјељује се за најбоље књиге објављене у едицији "Савремена поезија" Бранковог кола. Ово престижно признање додјељује се од 1973. године. Међу досадашњим лауреатима налазе се Перо Зубац, Данко Поповић, Луко Паљетак, Драшко Ређеп, Радомир Путник, Ненад Грујичић, Благоје Баковић и многи други.

Уручење

Овогодишња награда "Стражилово" лауреатима ће свечано бити уручена у суботу, 7. септембра, у 11 часова, на Стражилову, поред споменика Бранку Радичевићу. Том приликом биће представљена и панорама поезије "Да доплетем венац започети", поводом стоте пјесничке књиге објављене у двадесет година дугој издавачкој дјелатности Бранковог кола.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана